Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Muke po poslodavcima

Poljoprivrednici traže radnu snagu: Za pomoć se obraćaju i humanitarnim udrugama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muke po poslodavcima - u ljeti naći sezonce za more, a u jesen za poljoprivredu.

Uskoro počinje berba jabuka, a zatim i grožđa, pa su se poljoprivrednici dali u aktivno traženje radne snage. Za pomoć se obraćaju i humanitarnim udrugama.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

Jabuka je neobrana, nema koga da je bere - šale se ovih dana voćari. Ali, na spomen sezonaca, nije im do šale, jer ih je, kažu, nemoguće naći.

''Kad se vrate onda ćemo možda uspjeti naći da bi nastavili posao. S obzirom da je nemoguće uvesti radnu snagu iz drugih država, a u pojedinim je krajevima jednostavno nema, onda je to dodatno velik problem'', rekao je Željko Ledinski, Hrvatska voćarska zajednica.

Kao što je bio i u samom početku turističke sezone. ''Idemo otvoreno razgovarati zašto ovi ljudi koji su na zavodu ne žele raditi, zašto ne žele prihvatiti poslove koji su i više plaćeni nego ovi u poljoprivredi i idemo naći model kako ih motivirati i što im je motivacija da odu u Slavoniju i odrade dva, tri tjedna posla'', rekao je davor Majetić iz HUP-a.

Baranjski voćari obratili su se za pomoć osječkoj humanitarnoj udruzi. Tamo su privremeni posao našli za 45 svojih korisnika.

''Neki kažu socijala neće raditi, ma daj pokucaj na vrata i ponudi, kod nas tko odbije posao, ja ga brišem s liste, mi ne motiviramo nerad, nego nagrađujemo rad'', kaže Stefica Čučak iz Udruge Rijeka ljubavi.

Mnogi su u strahu od rezanja socijalnih primanja, od posla - odustajali. ''Prvi mjesec ne obustavlja se ništa, drugi mjesec se skida od socijalne naknade 25%, a treći 50 posto. U Baranji, primjerice, za sat branja jabuka nude 17 kuna, a novac isplaćuju na vaučer.

U prvih šest mjeseci ove godine, sezonski posao u poljoprivredi našlo je 826 nezaposlenih, a najmanja dnevnica koju mogu zaraditi je 72 kune. Mnogi poslodavci osigurat će im i prijevoz i obrok, samo da ih nađu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene