444844
444844
444844
444844
444844

Poljoprivrednici se žale: U Vladi nam stalno lažu!

  • , 28.07.2016., 22:51
  • Autor:
  • komentara

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima objasnilo da je njih 45 posto dobilo manje poticaje zbog novog modela obračuna, stižu nove optužbe.

 
 
 
 
Stočari bijesni zbog manjih poticaja (Video: Dnevnik Nove TV)
Stočari bijesni zbog manjih poticaja (Video: Dnevnik Nove TV)

Nezavisni hrvatski seljaci tvrde da su državni službenici napravili pogrešku primijenivši pogrešne koeficijente. Ministarstvo prozivaju i za probijanje rokova, zbog čega bi Europska komisija Hrvatskoj mogla uskratiti više od 300 milijuna kuna.

Na slavonskim pašnjacima samo naizgled idila. Stočara Mihaela Sklizovića brinu manji poticaji. 'Znam da je zadnja uplata 25.7. bila, nekih 200 kuna, za što, čega - ne znam', kaže Mihael.

Mljekari su na udaru pogrešnog obračuna - tvrdi predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka. Poticaji su, tvrdi Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka manji za 800 do 1300 kuna po hektaru. Prozvana Agencija demantira grešku.

'Ni jedan poljoprivrednik nije zakinut za potporu, ako je zadovoljio uvjete. Da bi se ostvarila potpora za hektar soje za stočnu hranu - svaki poljoprivrednik mora posjedovati najmanje 4 uvjetna grla stoke po prihvatljivom hektaru', priopćili su iz Agencije.

Govedo je uvjetno ako je starije od dvije godine, ona mlađa računaju se kao 0,6 uvjetnih goveda, a telad do 6 mjeseci kao 0,4 uvjetnih grla. Pomutnju je izazvao novi model isplate poticaja prema kojemu je manje iznose dobilo 34 tisuće poljoprivrednika.

'Ništa mi nije jasno i normalno da nisam zadovoljan sa isplaćenim poticajima zato što nam ljudi gore u Vladi i u ministarstvu jako puno lažu', kazao je Mihael. Iako je rok za isplatu istekao 30. lipnja, novac i dalje stiže, ali na kapaljku.

Rokovi su ispunjeni, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, sve naknadne isplate su, kažu - poravnavanje računa.

Manjkavosti novog modela koje je priznao i ministar poljoprivrede, za ovu godinu ne mogu se ispraviti. Isplata je takva kakva jest, a sve moguće nepravilnosti proizvođači će moći dokazivati tek nakon što dobiju rješenja na kojima će jasno stajati koliko su novca i za što točno dobili. Nakon toga moći će usporediti svoje isplate sa zajamčenim pravima, a ona su određena na drukčiji način nego što je to bilo ranijih godina i otud cijela zbrka, ne samo u Hrvatskoj nego i drugim europskim zemljama.

Ministarstvo poljoprivrede opovrgava optužbe Mate Mlinarića, optužuje ga za politikanstvo i traži da svoje tvrdnje dokaže.

Inače, upravo danas su se u Ministarstvu poljoprivrede vodili razgovori o mogućim promjenama modela obračuna poticaja, na tom su sastanku bili i predstavnici iz Slavonije, svoj prijedlog ministarstvo je Europskoj dužno dostaviti do 1. kolovoza, no nema mnogo optimizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se