Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeno 1150 krovova

Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za štete nakon nevremena: "Ako se još dogodi afrička svinjska kuga - to je putovanje u Njemačku"

Aktualno Galerija Štete na poljoprivredi - 5 Štete na poljoprivredi - 5 Foto: DNEVNIK.hr Štete na poljoprivredi - 1 Štete na poljoprivredi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Štete na poljoprivredi - 2 Štete na poljoprivredi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Štete na poljoprivredi - 4 Štete na poljoprivredi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Štete na poljoprivredi - 3 Galerija 1/10 >>
U Slavoniji svi pokušavaju sanirati štete od oluje koja ih je poharala prije devet dana. Čekaju plan i mjere od države. Nažalost, već je krenulo iskorištavanje tuđeg jada.

Lavori i krpe i dan danas, mještani u strahu od novog nevremena. Mješatni pogođenih područja prijavljuju štete. Popisi su golemi, kao i redovi u ppćinama koje su preplavljene ljudima.

"Krov je nov bio raden 2017. Skupi crijep, lakirani krov uređen fantastično. Međutim, vrijeme je bilo jače", opisala je Ljuba Ivkić.

Toliko jako da u Privlaci nema kuće kojoj oluja krov nije odnijela. Uništeno je 1150 krovova. "Do sada je sanirano negdje oko 85 posto krovova, mislimo na krovove isključivo stambenih objekata", rekao je Darko Galić, načelnik Općine Privlaka.

Županija je od države dobila sedam milijuna eura za sanaciju stambenih objekata. I dok se jedni bore za svoj krov nad glavom, ima i onih koji iskorištavaju ovu tužnu situaciju.

"To je više nego sramotno. Medutim, moraju znati da smo mi kao općina prvi dan poslije elementarne nepogode podigli dva drona i snimili svaku ulicu, svaku kuću, svaki objekt. Vjerujte mi da je naša služba jučer uspjela vratiti potvrda u jednom odredenom broju, ali u jednom vrlo značajnom broju i količinski i u vrijednosno", istaknuo je Galić.

A krenuli su i popisi za štete nastale u poljoprivredi. Neke kulture stradale su i 100 posto, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić. "Rokovi su nam kratki, veliki je broj podnositelja zahtjeva, nadamo se da ćemo to uspjeti dovršiti u zakonom predviđenom roku", kazao je Galić.

Pročitajte i ovo Uhićeni radnici na Čiovu - 3 Buktinja na otoku Vjeruje se da ova snimka pokazuje trenutak izbijanja požara na Čiovu: "Normalna osoba to ne može napraviti." Stručnjak pojašnjava kako djeluju piromani

Zbog niza nepogoda država je povećala iznos za štete na poljoprivredi. "Iznašla su dodatna sredstva te je usvojen program u vrijednosti 10 milijuna eura. Naš je cilj poduprijeti sve poljoprivrednike koji su imali štetu na približno jednak način", kazala je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

A hoće li to biti dovoljno i za one koji imaju 100 postotnu štetu, pokazat će rezultati popisa.

Pročitajte i ovo Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Reporterka Dnevnika Nove TV Poginuli muškarac nije ni trebao ići raditi: "Nije se smjelo dogoditi da su ušli u prostor koji nije bio dobro osiguran"

Velike štete

Poljoprivrednik Mario Bilandžija je za Dnevnik Nove TV rekao da su mu stradali svi objekti u kojima drži više od 200 svinja, kao i usjevi na njivama gdje je šteta stopostotna. Komentirao je i činjenicu da će država izdvojiti 10 milijuna eura za sanaciju. "Teško da će to pokriti i 20 posto oštećenih gospodarstava", smatra Bilandžija koji dodaje da, ako i dobije pomoć države, jedva da će mu pokriti 10 posto troškova.

"Građevinski materijal je otišao strašno gore, ne znam koliko će me sve to izaći. Teško da će biti sjetve na jesen. Transport svinjama nam je zabranjen - ne možemo izvoziti svinje iz svojih gospodarstava zbog afričke svinjske kuge", rekao je.

Kod njega su bili popisivači štete nakon nevremena. "Poslali su neku malu djecu. Kako oni mogu znati kolika je šteta? Pokazivali smo slike, ali što će to biti - jako teško", istaknuo je Bilandžija u razgovoru s reporterkom Drmić.

Kaže da će biti nestašice svinjskog mesa, ali i povećanja cijena. "Nemam načina i ne mogu razmisliti što će se dogoditi. Ako se još dogodi afrička svinjska kuga, to je putovanje u Njemačku", zaključio je.

 

Više o šteti nakon nevremena pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene