442436
442436
442436
442436
442436

DOČEKALI POTICAJE I ŠOKIRALI SE IZNOSIMA 'Ja ne znam da li da se ljutim, da li da plačem, da li da nekome...'

  • , 06.07.2016., 06:30
  • Autor:
  • komentara

Prvo su čekali isplatu poticaja, a kad su je dočekali - dio seljaka šokirao se. Isplaćeni su im - umanjeni iznosi. No, to nije sve. Udruga nezavisnih seljaka optužuje Ministarstvo i za probijanje roka za isplatu dijela poticaja zbog čega nam, kažu, prijete sankcije iz EU.

 
 
 
 
Dio seljaka ljutit zbog umanjenih poticaja (Video: Dnevnik Nove TV)
Dio seljaka ljutit zbog umanjenih poticaja (Video: Dnevnik Nove TV)

Seljaci zbunjeni i ogorčeni. Poticaje su dočekali i šokirali se iznosima. Među njima je i ratar Dušan Drenovac. 'Poticaji su umanjeni, konkretno na mom gospodarstvu nedostaje 40.000 kuna. Ja ne znam da li da se ljutim, da li da plačem, da li da nekome...', kaže Dušan. Jer od poljoprivrede živi.

'Pitam se kako gospodarstvo može opstati kad te netko uskrati za maltene trećinu poticaja', očajan je Dušan.

Isto se pita i Josip Čiček koji ima farmu konja. Od svojih poticaja, kaže, nije vidio ni lipe. 'Ljuti me...Prošle godine i ove godine održano je više od 20 sastanaka u ministarstvu i sve što se dogovori od toga ništa', kaže Josip.

Razlog umanjenim iznosima novi je model isplate poticaja. Cilj je, objašnjavaju u Ministarstvu, da se do 2020. izjednače prava po hektaru. A nacionalni prosjek je 168 eura po hektaru.

'Neki koji su imali više od toga sada postepeno dobivaju manje, a oni koji su imali više, sada imaju manje i približavaju se toj točci od 168 eura po hektaru', kaže tehnički ministar Davor Romić.

Poljoprivrednicima je nova računica prekomplicirana i nejasna. 'To ni baba Vanga u grahu ne može znati, što je plaćeno, koliko i tko je to platio', kaže Dušan.

Agenciji za plaćanje Ministarstvo je naložilo analizu plaćanja na uzorku 1000 različitih gospodarstava. Ne temelju te analize, kažu, utvrdit će se što i kako mijenjati za iduću godinu. Agencija radi i na softveru koji će poljoprivrednicima omogućiti da dobivaju u realnom vremenu informaciju što im je plaćeno, koliko i zašto im je plaćeno.

Udruga nezavisnih seljaka ministarstvo proziva i zbog probijanja roka za isplatu poticaja koji je istekao 30. lipnja. Pa nam, kažu, prijete sankcije.

'Ne, rok nije probijen jer zakonski rok je do 30 lipnja, mi smo do 30 lipnja sva izravna plaćanja izvršili', kaže ministar, pa razloga za sankcije, poručuje ministar, ni nema.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se