Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umanjeni iznosi

DOČEKALI POTICAJE I ŠOKIRALI SE IZNOSIMA 'Ja ne znam da li da se ljutim, da li da plačem, da li da nekome...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo su čekali isplatu poticaja, a kad su je dočekali - dio seljaka šokirao se. Isplaćeni su im - umanjeni iznosi. No, to nije sve. Udruga nezavisnih seljaka optužuje Ministarstvo i za probijanje roka za isplatu dijela poticaja zbog čega nam, kažu, prijete sankcije iz EU.

Seljaci zbunjeni i ogorčeni. Poticaje su dočekali i šokirali se iznosima. Među njima je i ratar Dušan Drenovac. 'Poticaji su umanjeni, konkretno na mom gospodarstvu nedostaje 40.000 kuna. Ja ne znam da li da se ljutim, da li da plačem, da li da nekome...', kaže Dušan. Jer od poljoprivrede živi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

'Pitam se kako gospodarstvo može opstati kad te netko uskrati za maltene trećinu poticaja', očajan je Dušan.

Isto se pita i Josip Čiček koji ima farmu konja. Od svojih poticaja, kaže, nije vidio ni lipe. 'Ljuti me...Prošle godine i ove godine održano je više od 20 sastanaka u ministarstvu i sve što se dogovori od toga ništa', kaže Josip.

Razlog umanjenim iznosima novi je model isplate poticaja. Cilj je, objašnjavaju u Ministarstvu, da se do 2020. izjednače prava po hektaru. A nacionalni prosjek je 168 eura po hektaru.

'Neki koji su imali više od toga sada postepeno dobivaju manje, a oni koji su imali više, sada imaju manje i približavaju se toj točci od 168 eura po hektaru', kaže tehnički ministar Davor Romić.

Poljoprivrednicima je nova računica prekomplicirana i nejasna. 'To ni baba Vanga u grahu ne može znati, što je plaćeno, koliko i tko je to platio', kaže Dušan.

Agenciji za plaćanje Ministarstvo je naložilo analizu plaćanja na uzorku 1000 različitih gospodarstava. Ne temelju te analize, kažu, utvrdit će se što i kako mijenjati za iduću godinu. Agencija radi i na softveru koji će poljoprivrednicima omogućiti da dobivaju u realnom vremenu informaciju što im je plaćeno, koliko i zašto im je plaćeno.

Udruga nezavisnih seljaka ministarstvo proziva i zbog probijanja roka za isplatu poticaja koji je istekao 30. lipnja. Pa nam, kažu, prijete sankcije.

'Ne, rok nije probijen jer zakonski rok je do 30 lipnja, mi smo do 30 lipnja sva izravna plaćanja izvršili', kaže ministar, pa razloga za sankcije, poručuje ministar, ni nema.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene