Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSS upozorava na alarmantan rast uvoza hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji za novinare održanoj na 15. međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, vodstvo Hrvatske seljačke stranke upozorilo je na, kako su rekli, alarmantan rast uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

U sedam mjeseci ove godine taj se uvoz popeo na milijardu i 157 milijuna dolara što je, kažu u HSS-u, 12 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvoz žita "Moramo pokazati da možemo nastaviti bez Rusije": UN dogovara iduće korake Slika nije dostupna Gdje je zaštita domaćeg? Počinje žetva pšenice, poljoprivrednici zabrinuti: ''Tu će biti pljačka"

Predsjednik HSS-a Josip Friščić naglasio je kako je stanje alarmantno te kako će se crne slutnje o uvozu hrane do kraja godine za više od dvije milijarde dolara još i pogoršati te kako se poljoprivredna strategija Vlade i ministarstva raspala.

Potpredsjednik HSS-a i bivši ministar poljoprivrede Pankretnić upozorio je na to da je Hrvatska postala veliki uvoznik vina, a
posebno na "enorman uvoz svinja".

Nekada se uvoz svinjskog mesa mogao prodočiti kolonom svinja dugom kao od Zagreba do Rijeke, oko 168 kilometara, a sadašnji je toliki da bi ta kolona bila duga čak 312 kilometara, kao do Zemuna, rekao je Pankretić.

Friščić je rekao da je Hrvatska je poput susjednih zemalja trebala zabraniti izvoz pšenice. Umjesto toga, u srpnju je, iako se znalo da će pšenica poskupjeti, izvezeno 60 tisuća tona po cijeni od kunu i 40 lipa po kilograma, čime je netko ostvario ekstraprofit od 40 posto, kazao je Friščić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene