Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzultacije kod predsjednice

POLITIČKI ŽIVOT SELI NA PANTOVČAK Kada bi se moglo dogoditi ono što svi očekuju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički život u srijedu seli na Pantovčak.

U idućih 20 dana mora se konstituirati Hrvatski sabor. Danas su za to počeli teći Ustavni rokovi!

Predsjednica je dobila službene podatke o rezultatima izbora i već za sutra pozvala na konzultacije čelnike stranaka koje su ušle u Hrvatski sabor. Mandat za sastavljanje Vlade bi trebala povjeriti onome tko dokaže da ga u parlamentu podupire najmanje 76 zastupnika. Ima li 76 potpisa, Andrej Plenković nije precizirao.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 1 Aktivirano prije mjesec dana Klizište na Pantovčaku opasno prijeti okolnim kućama: Tomašević objasnio u čemu je problem Zoran Milanović na Pantovčaku - 2 Na Pantovčaku Milanović o ostavci: "Otkud vam ta ideja? Od jednog lažova nakon njegovih konzultacija s kravom?"

Sutra se, dakle, politički život seli na Pantovčak, u Ured predsjednice. Ovo su predsjednici druge konzultacije u manje od godinu dana.

Hoćemo li sutra već znati ime novoga mandatara?

'Teško da će se sutra znati mandatar jer za sada i najveći partner HDZ-a bez kojega nema potrebnih 76 ruku, Most tvrdi da je prerano. Pregovori se nastavljaju.

Predsjednica počinje konzultacije u podne. Primit će sve sudionike izbora koji su izborili saborske mandate.

Krenut će od predstavnika manjina pa prema većim strankama s više zastupnika. Predviđeno trajanje sastanaka je 10 do 15 minuta što je dovoljno da predsjednica čuje tko kome daje ili planira dati potporu.

Ove konzultacije još su jednom pokazale i kako Narodna koalicija koja je izgubila izbore ne postoji. Predsjednica ih je zajednički pozvala na konzultacije no zbog stava i najave HSS-a da će podržati vladu Andreja Plenkovića SDP, HNS i HSU su zatražili su da ih predsjednica primi odvojeno', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač.

A do kada konzultacije mogu trajati?

'Predsjednica može imati koliko god želi krugova konzultacija. To ustavom i njezinim ovlastima nije ograničeno. No teško je očekivati da će ona to odugovlačiti. Najvjerojatnije će sutra saslušati sve političke opcije i na temelju onoga što čuje od njih zaključiti kada može biti eventualni drugi krug konzultacija nakon kojeg bi se moglo dogoditi i to što svi očekuju, a to je da predsjednica nekome, najvjerojatnije Andreju Plenkoviću, da mandat za sastavljanje vlade.

To će ovisiti o pitanjima predsjednice stranaka, prije svega HDZ-u i Mostu, oni su ti koji bi trebali donijeti dokaz da imaju potporu 76 zastupnika.

Treba zato reći - konzultacije počinju sutra, rokova nema, jedini pravi rokovi koji počinju su za sazivanje prve sjednice Sabora koja mora biti u roku od 20 dana. Zastupnike na prvu sjednicu poziva predsjednica, ona će to do 16.og i učiniti. Sljedeći rokovi tek idu u trenutku kada bude poznato ime mandatara', izvijestila je Krajač.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene