451683
451683
451683
451683
451683

POLITIČKI ŽIVOT SELI NA PANTOVČAK Kada bi se moglo dogoditi ono što svi očekuju?

  • , 27.09.2016., 19:29
  • Autor:
  • komentara

Politički život u srijedu seli na Pantovčak.

 
 
 
 
Počinje prvi krug konzultacija (Video: Dnevnik Nove TV)
Počinje prvi krug konzultacija (Video: Dnevnik Nove TV)

U idućih 20 dana mora se konstituirati Hrvatski sabor. Danas su za to počeli teći Ustavni rokovi!

Predsjednica je dobila službene podatke o rezultatima izbora i već za sutra pozvala na konzultacije čelnike stranaka koje su ušle u Hrvatski sabor. Mandat za sastavljanje Vlade bi trebala povjeriti onome tko dokaže da ga u parlamentu podupire najmanje 76 zastupnika. Ima li 76 potpisa, Andrej Plenković nije precizirao.

Sutra se, dakle, politički život seli na Pantovčak, u Ured predsjednice. Ovo su predsjednici druge konzultacije u manje od godinu dana.

Hoćemo li sutra već znati ime novoga mandatara?

Tatjana Krajač (Foto: Dnevnik.hr) - 1

'Teško da će se sutra znati mandatar jer za sada i najveći partner HDZ-a bez kojega nema potrebnih 76 ruku, Most tvrdi da je prerano. Pregovori se nastavljaju.

Predsjednica počinje konzultacije u podne. Primit će sve sudionike izbora koji su izborili saborske mandate.

Krenut će od predstavnika manjina pa prema većim strankama s više zastupnika. Predviđeno trajanje sastanaka je 10 do 15 minuta što je dovoljno da predsjednica čuje tko kome daje ili planira dati potporu.

Ove konzultacije još su jednom pokazale i kako Narodna koalicija koja je izgubila izbore ne postoji. Predsjednica ih je zajednički pozvala na konzultacije no zbog stava i najave HSS-a da će podržati vladu Andreja Plenkovića SDP, HNS i HSU su zatražili su da ih predsjednica primi odvojeno', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač.

A do kada konzultacije mogu trajati?

'Predsjednica može imati koliko god želi krugova konzultacija. To ustavom i njezinim ovlastima nije ograničeno. No teško je očekivati da će ona to odugovlačiti. Najvjerojatnije će sutra saslušati sve političke opcije i na temelju onoga što čuje od njih zaključiti kada može biti eventualni drugi krug konzultacija nakon kojeg bi se moglo dogoditi i to što svi očekuju, a to je da predsjednica nekome, najvjerojatnije Andreju Plenkoviću, da mandat za sastavljanje vlade.

To će ovisiti o pitanjima predsjednice stranaka, prije svega HDZ-u i Mostu, oni su ti koji bi trebali donijeti dokaz da imaju potporu 76 zastupnika.

Treba zato reći - konzultacije počinju sutra, rokova nema, jedini pravi rokovi koji počinju su za sazivanje prve sjednice Sabora koja mora biti u roku od 20 dana. Zastupnike na prvu sjednicu poziva predsjednica, ona će to do 16.og i učiniti. Sljedeći rokovi tek idu u trenutku kada bude poznato ime mandatara', izvijestila je Krajač.

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se