Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podsjetio ga premijer

VIDEO Pupovac na božićnom prijemu zaboravio čestitati Božić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prijemu povodom pravoslavnog Božića pojavili su se premijer Milanović i predsjednik Sabora Leko. Predsjednika Josipovića nije bilo, a Milorad Pupovac je Božić čestitao tek kad ga je na to podsjetio Milanović.

Nakon prigodnog govora na tradicionalnom primanju povodom pravoslavnog Božića, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac zaboravio je čestitati blagdan zbog kojeg je skup organiziran!

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića

>> Josipović čestitao pravoslavni Božić: 'Mir Božji, Hristos se rodi'

Premijer Zoran Milanović, koji je stajao iza njega, šapnuo mu je nešto u uho, nakon čega se Pupovac rumenog lica vratio pred mikrofon rekavši da ga je premijer upravo podsjetio na tradicionalnu čestitku: 'Mir Božji - Hristos se rodi!'

Inače, na prijem je, osim Milanovića, došlo i nekoliko njegovih ministara te predsjednik Sabora Josip Leko. Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je prije nekoliko mjeseci s Pupovcem imao žestoku javnu polemiku o načinu financiranja SNV-a, na skupu se nije pojavio, već je kao izaslanika poslao svog savjetnika Sinišu Tatalovića.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac u govoru je poručio da u novoj godini očekuje učvršćivanje tolerancije na području kulture, jezika i obrazovanja te podršku SNV-u i drugim institucijama srpske nacionalne manjine.

'Ne želimo patronat nad organizacijama koje smo stvarali decenijama, želimo da ove godine bude više tolerancije prema institucijama srpske zajednice i drugih nacionalnih manjina i prema drugim različitostima u društvu koje nisu dobile institucionalnu formu', poručio je i dodao da očekuje rješavanje preostalih problema izbjeglica te obnovu odnosa među državama u regiji, posebno sa Srbijom.

'Promjene vlasti, ako su u demokratskim okvirima i na temelju demokratskih vrijednosti, ne trebaju biti prepreka suradnji', rekao je Pupovac, izrazivši uvjerenje da vlade Srbije i Hrvatske uviđaju potrebu obnove i poboljšanja suradnje.

Pupovac je dodijelio godišnje nagrade SNV-a zaslužnim pojedincima - Tatjani Musić Olujić za doprinos razvoju institucija srpske zajednice, Mirjani Galo za humanost i pravednost, bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću za doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma, a za unaprijeđenje hrvatsko-srpskih odnosa posthumno je nagrađen Josip Reihl Kir.

Milanović obećao provođenje zakona o manjinama

Premijer Milanović u svojem je govoru poručio da će osigurati provođenje zakona koji manjinama jamče dvojezičnost u sredinama u kojima čine više od trećine stanovništva, ističući da nije riječ samo o pitanju pravne, nego i 'ispravne države'. 'Kako netko može biti protiv prava nekog da koristi svoj jezik i pismo', upitao je Milanović, te poručio da je zakon koji osigurava dvojezičnost dobar te da se neće mijenjati.

'Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu, zato što je to pravna država, nego zato što je to ispravna država', dodao je. Milanović je kazao i kako se ne može složiti s pozivom na toleranciju predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, poručivši kako on svoje sugrađane ne tolerira, nego s njima živi. 'Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a jedni drugima nismo nepogoda', rekao je.

Lapsus imao i Josipovićev izaslanik

U ime Predsjednika Republike Božić je čestitao njegov izaslanik Siniša Tatalović naglasivši kako je godina koja je upravo započela godina velikih očekivanja, ali i godina u kojoj smo suočeni s velikom krizom. Pritom je imao mali lapsus, čestitajući okupljenima 2012. umjesto 2013. godine. Kasnije se ispravio.

'Predsjednik Republike na različite je načine izražavao očuvanje identiteta nacionalnih manjina, što je izraz odgovornosti Republike Hrvatske kao pravne države', kazao je Tatalović. Istaknuo je zasluge SNV-a i SPC-a, naglasivši da je riječ o institucijama koje su kroz različite forme pokazale konstruktivnu organiziranost i odgovornost u životu Hrvatske.

Naglasio je da 'svi ovih dana izražavamo osobne i druge želje', dodavši da bi trebalo 'kritički preispitati učinjeno, uzevši u obzir i vlastitu odgovornost'.

Zabunio se i Bandić

Okupljenima je Božić čestitao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. I on je imao gaf, spominjući vjernike koji Božić slave po gregorijanskom, umjesto po julijanskom kalendaru.

Tradicionalnim pozdravom 'Mir Božji - Hristos se rodi' okupljene je pozdravio i izaslanik mitropolita Jovana stavrofor protojerej Marko Nogić, poručujući da radost Božića nije samo radost jednog čovjeka, kraja ili naroda, nego 'radost za cijeli svijet koji je obasjala svjetlost novorođenog Bogomladenca.

Na kraju domjenka, Pupovac je s gostima podijelio česticu - tradicionalnu pogaču koju uoči pravoslavnog Božića dijele članovi obitelji. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene