441044
441044
441044
441044
441044

KARAMARKOV USPON I PAD

  • , 22.06.2016., 07:32
  • Autor:
  • komentara

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov pripremila je sažetak političkog puta Tomislava Karamarka. Od HDZ-a do Mesića i natrag u HDZ.

 
 
 
 
Karamarkov uspon i pad (Video: Dnevnik Nove TV)
Karamarkov uspon i pad (Video: Dnevnik Nove TV)

U manje od tjedan dana, Tomislav Karamarko povukao se i iz vrha stranke i iz Vlade.

Malo tko je u to mogao vjerovati na nedavnom Saboru HDZ-a. 'Nećemo dopustiti da sruše Vladu i na vlast ponovno vrate Zorana Milanovića', poručio je Karamarko krajem svibnja ove godine. No, srušio ju je sam.

'Nikad ga se nisam odrekao, niti ću ga se odreći!', poručuje Zlatko Hasanbegović, ministar kulture.

Jadranku Kosor izbacio iz HDZ-a

Prije 4 godine, Karamarko je pobijedio u neizvjesnoj političkoj utakmici. Iza sebe je ostavio protivnike. A Jadranku Kosor, kojoj je poraz teško pao, izbacio iz HDZ-a.

'HDZ je u procesu, mogu reći čiščenja, dolaze mlade snage!', govorio je 1. ožujka 2013.

A upravo od svoje prethodnice, uoči parlamentarnih izbora, koje je HDZ izgubio u ruke je dobio stranačku iskaznicu. 'Mislim da sam napravila dobru stvar, zato što sam to učinila javno, zato što je i on nedavno, to sam sve izrezala iz novina rekao - niti je mene Jadranka Kosor upisala u HDZ, niti sam ja nju izbacio...', kaže Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade.

Poruka iz 1989. godine

HDZ-u se još početkom '90-ih zaklinjao na vjernost. 'Rođen sam '59. godine i po zanimanju sam profesor povijesti, a HDZ je moja prva stranka...!', govorio je Karamarko na osnivačkoj skupštini HDZ-a 1989. godine.

Ubrzo mijenja priču. Odlazi Stipi Mesiću, kao šef predsjedničke kampanje. I s njim se i razilazi. Navodno presuđuju - ideološke razlike.

U to vrijeme, ljubav prema sportu odvela ga je i u KK Zagreb. 'Skupili smo se u klubu, potpredsjednici Čović, Jozo Petrović i ja. Ja sam otišao, oni su ostali i dalje'', kaže Rajko Vučković, Karamarkov prijatelj.

Prijateljstvo s Petrovićem, MOL-ovim lobistom, stajalo ga je funkcije. Poduzetnik Rajko Vučković koji ga poznaje gotovo tri desetljeća - ne odriče ga se. 'Prijatelji se moraju pokazati kad ti nešto krene u krivom smjeru', kaže Vučković.

Mijenjao političke saveznike

Dugogodišnji obavještajac i šef sigurnosnih službi - mijenjao je političke saveznike. Bio u Manolićevom, ali i ratnom Gregorićevom kabinetu. Sanaderovoj, ali i Kosoričinoj Vladi.

'On, bez sumnje, lider nikad nije bio', kaže Kosor.

'Tomica od prije i danas to ne bi mogli usporediti, vidi se da je čovjek radio na sebi', poručuje Vučković.

Zamjerali su mu što se svojedobno odrekao Tuđmanove politike. Nakon zaokreta - promjena.

'Bilo je pokušaja detuđmanizacije, to je ono što je stranku obezglavilo, učinilo neprepoznatljivom', rekao je u prosincu 2012.

Stranku su sve do danas pratile optužbe za izvlačenje novca i navodne "crne  fondove". Od slučaja "Fimi Media" se ogradio. 'U stranci ne stanuju oni koji su ispostavljali fakturu za svoje domoljublje', rekao je u ožujku 2013.

Na krilima domoljublja, HDZ niže pobjede na izborima. Kolinda Grabar-Kitarović koja kao prva žena dolazi na čelu države, iz HDZ-ovih je redova.

I prije nego se nova kampanja zahuktala, šef HDZ-a ne gubi vrijeme. U intervjuu s Mislavom Bagom priznao je da se oženio.

Veza s Mostom upala u bračne probleme

No, na zadnjim izborima - sami ne uspjevaju sastaviti Vladu. Veza koju je HDZ nakon niza obrata ozakonio s MOST-om, upala je u bračne probleme. Svađaju se oko tajnih službi, policijskim kadrovima. Partneri optužuju za izdaju. Puca na INI i MOL-u.

'Neću dopustiti da itko ugrožava moju obitelj zbog paušalnih ocjena...', poručio je Karamarko 18. svibnja. Nakon svega - preko svega - ne prelaze ni u HDZ-u. Ali uvjeravaju - ne čeka ga isti scenarij i sudbina prethodnika.

'Da su oni obrasci ponašanja prema bivšim predsjednicima u HDZ-u prošlost. Da su aorist. Da se na takav način više nećemo odnositi prema bivšim predsjednicima', rekao je Milijan Brkić.

Za Karamarka - tvrde - u stranci ima mjesta.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se