Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović na summitu regije

'Političari u regiji moraju biti zahvalni na umjetnicima koji obnavljaju porušene mostove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović prisustvovao je sastanku šefova država jugoistočne Europe kod arheološkog nalazišta Viminacijum u blizini srbijanskog mjesta Kostolca.

Josipović je u obraćanju na sastanku ukazao na važnost uloge umjetnika u unapređenju odnosa među državama u regiji te dodao kako politika, s druge strane, ima obvezu svođenja i raščišćavanja 'zemaljskih' računa, osobito u vremenima nakon ratova.

Nakon te, kako je rekao, najveće nesreće i katastrofe koja može pogoditi neku zemlju, političari imaju obavezu prema ljudima. Sve mrtve uz puno poštovanje ne treba samo izbrojiti nego i imenovati, mnoge sudbine nestalih rasvijetliti, a sve oštećene, koliko je to moguće, obeštetiti i ljudima pomoći, kazao je Josipović.

Pročitajte i ovo Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek" Slika nije dostupna Obavljen je i alkotest Vlasnik kafića u čiju se terasu zabio Josipović: "Šteta je 4000 eura, a najviše mi je žao studentica"

'Političari mogu biti zahvalni na umjetnicima'

Hrvatski predsjednik istaknuo je kako u postizanju tih ciljeva politika i pravo imaju važnu ulogu te upozorio kako je osobito opasna svaka ona politika koja po svaku cijenu želi imati monopol na istinu isključujući iz nje sve nepoželjne činjenice.

Umjetnici i kulture koji povlađuju takvim politikama sami sebe osuđuju na prolaznost, kazao je te naglasio da je utoliko važnija uloga onih umjetnika koji ne odustaju od svoje autonomnosti i humanosti.

'Svi mi političari ove regije možemo i moramo biti zahvalni upravo tim umjetnicima, kulturnim radnicima naših naroda i država, koji nisu čekali naše političke sporazume nego su nas svojim djelima i svojim akcijama često poticali i bili naša prethodnica u obnavljanju porušenih starih i građenju novih mostova', poručio je Josipović dodavši kako je prije nekoliko dana u Dubrovniku imao zadovoljstvo biti na koncertu Beogradske filharmonije te da je taj događaj zasjenio sve trenutne nesuglasice.

Prijedlog za 10. summit u Mostaru

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović u obraćanju skupu kazao je kako kultura omogućuje bližu suradnju u regiji te istaknuo kako umjetnici idu ispred političara. Bosna i Hercegovina, dodao je, istinski radi na pomirenju među narodima te naveo kako je, zahvaljujući dobroj regionalnoj suradnji, pozitivno rezultirala inicijativa da se stećci Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore upišu u svjetsku baštinu.

Zatraživši potporu kandidaturi Sarajeva za europsku prijestolnicu kuture 2014. godine, Izetbegović je najavio kako će Predsjedništvu BiH predložiti da se sljedeći, deseti summit šefova država jugoistočne Europe održi u Hercegovini, u Mostaru.

Bugarski predsjednik Georgi Prvanov poručio je kako je potrebno iskoristiti sve mogućnosti za izgradnju novih kulturnih koridora, te istaknuo kako kulturni procesi predstavljaju poticaj dijalogu i pomirenju. Albanski predsjednik Bamir Topi naveo je kako je regija jugoistočne Europe proteklih desetljeća prošla kroz teška razdoblja, ali da zajednička kultura može pridonjeti regionalnom pomirenju.

Glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova šefovima država uputila je poruku da ona osobno i organizacija koju predstavlja neće žaliti napora u potpori postizanju pomirenja u regiji te da će u tome surađivati s političkim dužnosnicima i predstavnicima nevladinih organizacija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene