Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Varšavska i Facebook prosvjed

Policija uzvraća prosvjednicima: Kriv je zakon, mi nismo nasilni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li postupanje policije tijekom javnih prosvjeda, poput onoga u Varšavskoj ulici ili tzv. Facebook prosvjeda, bilo prema zakonu ili je policija ipak prekoračila svoje ovlasti?

To su pokušali odgovoriti sudionici današnje tematske rasprave Koordinacije za ljudska prava zagrebačke Gradske skupštine. Dok policija tvrdi da postupa prema Zakonu o javnom okupljanju te da primjenjuje 'najmanju moguću prisilu' samo kada nema drugog načina zaštititi javni red i mir, predstavnici nevladinih udruga drže da je, kada je u pitanju prosvjed u Varšavskoj, policija lani podlegla političkom pritisku te je, umjesto da ih dislocira, uhićivala prosvjednike, a mnogima zatim i izrekla privremenu mjeru zabrane približavanja gradilištu u Varšavskoj.

Pročitajte i ovo Susjedi pale svijeće na ulazu zgrade u Makarskoj gdje je nakon sukoba s muškarcem preminula 73-godišnjakinja Čeka se nalaz obdukcije Napadač na ženu u Makarskoj dobro poznat policiji: Pogledajte što je napravio nevjenčanoj supruzi Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu

>> VIDEO: Zašto je policija privela ovu djevojku?

>> Policajci sve nervozniji? Kombijem na građane!

Načelnik Odjela za javni red u zagrebačkoj policiji Davor Posilović rekao je da se policija u Varšavskoj našla u specifičnoj situaciji jer je s jedne strane trebala pružiti pomoć tijelu državne uprave da sprovede odluku, a s druge osigurati pravo na prosvjed. Policija, dodao je, nije imala mogućnost dislocirati prosvjednike prema važećem zakonu, koji je preuzet još od bivše države i treba, smatra, doživjeti korjenite promjene jer ne odgovara sadašnjem trenutku. Posilović je dodao kako se policija našla u nesvakidašnjoj situaciji i kada su u pitanju 23 prijavljena i nekoliko neprijavljenih tzv. facebook prosvjeda jer je na svakom prekršen Zakon o javnom okupljanju, budući da se prosvjedi ne održavaju na prijavljenim mjestima, a tijekom šetnji gradom dolazi do kršenja javnom reda i mira i prava drugih građana.

Predsjednik Zelene akcije i jedan od organizatora prosvjeda u Varšavskoj, Tomislav Tomašević ocijenio je da je lani zbog pritiska politike na rad policije došlo do kršenja ljudskih prava kada su prosvjednici privođeni i uhićivani. 'Uhićenjem 150 prosvjednika 15. srpnja, koji su mogli biti dislocirani, učinjen je sramotni rekord u Hrvatskoj i regiji i tako se ubuduće ne bi trebalo raditi', rekao je. Upozorio je i na još neke dvojbene odluke policije, među ostalim, i na prekršajnu prijavu koju su dobili zbog prosvjeda pred Gradskom skupštinom, koja je unutar 100 metara zabranjene zone prosvjeda pred Vladom, Saborom i Ustavnim sudom, dok su istodobno, kako je rekao, prosvjednici na Cvjetnom trgu prosvjedovali pet metara od privremenog sjedišta Ustavnog suda, a da im to nitko nije branio.  (Hina)



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene