Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maloljetni bez pratnje

Inicijativa ''Dobrodošli!'': Policija tuče djecu migrante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa ''Dobrodošli!'' objavila je priopćenje u kojem navode slučajeve zlostavljanja djece bez pratnje od strane hrvatske policije.

''Petorica dječaka koja su boravila u jednom od domova za odgoj djece i mladeži, pokušali su u dva navrata pobjeći iz Hrvatske, koristeći usluge krijumčara ljudima, a oba puta ih je policija uhvatila i fizički napadala. Prema iskazima dječaka, iza kojih stoje djelatnici Doma, policija je prilikom prvog susreta, odnosno 13. svibnja oko 7 sati ujutro, dječake izvukla iz automobila te ih šamarala i udarala po tijelu. Slična situacija dogodila još jednom, 21. svibnja oko 23 sata, kada je policija pronašla dječake u blizini graničnog prijelaza te ih je odvela u postaju, gdje su ih djelatnici policije šamarali, udarali po tijelu i upirali im pištolj u glavu i prijetili im tražeći informacije o krijumčarima i iznosu novca koju su im platili'', navodi Inicijativa u priopćenju.

Pročitajte i ovo Policijski auto pokušao pobjeći Drama u Slavoniji: Policija htjela odvesti muškarca u zatvor, skočio je s prvog kata i preminuo Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno

Podsjećaju da se nasilje na koje su organizacije civilnog društva upozoravale, proširuje i na djecu. ''Saznanjem o ovakvom postupanju policije, raste i svjesnost da je svaki novi dan iznimno opasan za osobe u pokretu u Republici Hrvatskoj, a posebice za ranjive skupine poput djece bez pratnje. Upravo ta djeca, bježe iz zemalja gdje im se upire pištoljom u glavu, a s time se ponovno susreću u zemlji koja bi za njih trebala biti sigurna'', stoji u priopćenju.

Upozorili su, ističu, Ravnateljstvo policije kao nadležnu instituciju i pozvali ih da sankcioniraju ovakva postupanja i zaštite djecu od nasilja i prijetnji kojima su izloženi.

''Važno je upozoriti kako je nasilje nedopustivo ne samo iz moralnih razloga, već da je i zakonom zabranjeno, a da djeca imaju i posebna zakonom zajamčena prava, te da u tome djeca izbjeglice bez pratnje nisu iznimka. Primarna odgovornost upravo za tu djecu i za njihovu fizičku sigurnost je na državama primitka, što je u ovom slučaju Republika Hrvatska. Pri tome je osnovno načelo u svakoj aktivnosti koja se odnosi na skrb i zaštitu djece 'najbolji interes djeteta', a poštivanje tog načela zajamčeno je Konvencijom o pravima djeteta.
Nasilje mora prestati, a Hrvatska mora početi štiti ne samo djecu, već i sve one koji se u njoj nađu u tražeći sigurnost. Povjerenje u institucije koje bi trebali štititi izbjeglice ovakvim postupcima svakim danom sve je više poljuljano'', piše u priopćenju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene