Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazili žaljenje

SDP-ova gradonačelnica pisala ministru, policija povukla optužbe jer nemaju osnova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček objavila je kako je Policijska uprava sisačko-moslavačka protiv nje podnijela optužni prijedlog jer je vrijeđala i omalovažavala njihovu službu kriminalističke policije. No nakon njezine javne objave iz MUP-a je stiglo priopćenje kojim se obavještava javnost da je policija odustala od optužnog prijedloga, jer nije bilo osnova za pokretanje prekršajnog postupka.

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska, objavila je na svojem Facebook profilu kako je PU sisačko-moslavačka protiv nje podnijela optužni prijedlog temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno optužuju je da je vrijeđala njihove službenike.

Prema dokumentima koje je sisačka gradonačelnica objavila, to se odnosi na njezin dopis Službi kriminalističke policije datiran od 10. svibnja ove godine a vezan je uz predmet dodjele 332 tisuće kuna donacija iz 2015. godine. U svom odgovoru policiji gradonačelnica je, među ostalim, navela da "zahtjev za obrazloženjem zašto podaci o dodijeljenim sredstvima nisu objavljeni na mrežnim stranicama Grada Siska smatra posljedicom potpune neprofesionalnosti i diletantizma u radu s obzirom da su ti podaci objavljeni i svima, ali baš svima dostupni".

Policija je njezin dopis ocijenila kao prekršaj, a Ikić Baniček je zbog svega poslala poruku ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Njezinu objavu na prenosimo u cijelosti:

"Poštovani ministre Božinoviću,

vjerujem da svaki ministar želi iza svojeg mandata ostaviti neki projekt, rezultat rada, neki trag u povijesti ministarstva, ali u 11. danu vašeg mandata, nisam očekivala da je politička represija, lažne optužbe za verbalni delikt i diskriminacija gradonačelnice jednog Grada zbog moje „krive“ stranačke pripadnosti, baš „projekt“ s kojim želite ostaviti trag. Dakle, ja sam četiri godine proteklog mandata strpljivo nakon svake HDZ-ove konferencije za medije i lažnih optužbi dostavljala sisačkoj policiji opsežnu dokumentaciju temeljem njihovog zahtjeva. Čak i kada je tu dokumentaciju kao zaposlenica Policijske uprave sisačko-moslavačke „obrađivala“ tajnica sisačkog HDZ-a.

Malo manje strpljenja sam imala kada su mi dostavili poziv na razgovor u svojstvu građanina malo prije 22 sata navečer uz dramatičan dolazak „marice“ koja mi je prepriječila put jer, eto baš nisu mogli do mene tijekom dana iako mi je ured udaljen točno šest metara od njihovog. Ministre, Sisak je vrlo miran i siguran Grad u kojem žive dobri, obiteljski ljudi, nenavikli da ih se tretira kao da živimo u policijskoj državi. Stoga možete zamisliti moje iznenađenje kada su mi dva policijska službenika jučer uručili Obavijest o podnošenju optužnog prijedloga protiv mene kao gradonačelnice Grada Siska jer sam navodno u dopisu upućenom Službi kriminalističke policije „vrijeđala i omalovažavala službeno tijelo i policijske službenike“.

Ovaj najnoviji biser sisačke policije ne mogu protumačiti nikako drugačije nego kao politički pritisak na mene nakon što sam suvereno pobijedila na izborima, no problem je što se kao sredstvo političkog pritiska koristi policija, koja nikada i nikako ne bi smjela biti alat u rukama politike već neovisno i stručno tijelo, što u sisačkom slučaju nažalost nije.

Policija je možda imala drugačiji položaj u društvu 1976. godine, kada je napisan Zakon prema kojem me danas lažno optužuju za verbalni delikt. Ja razumijem da su nalogodavci ovoga nervozni i uznemireni jer mi uza sve napore policije ništa ne mogu prigovoriti niti staviti na dušu, no smatram da policija ne bi trebala služiti njihovim političkim interesima. No, to je samo moje skromno mišljenje."

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

 

Stiglo policijsko priopćenje

U međuvremenu je iz MUP-a stiglo priopćenje kojim obavještavaju javnost da se odustalo od optužnog prijedloga protiv sisačke gradonačelnice.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Vezano za obavijest o počinjenom prekršaju Službe kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavacke izvješćujemo javnost da su Ravnateljstvo policije i Policijska uprava sisačko-moslavačka analizom navedenog slučaja utvrdili da nije bilo osnova za pokretanje prekršajnog postupka protiv gradonačelnice grada Siska gospođe Kristine Ikić Baniček. Sukladno navedenom, Policijska uprava sisačko-moslavačka će temeljem Prekršajnog zakona odustati od optužnog prijedloga podnijetog protiv nje.

Policijska uprava sisačko-moslavačka u svom je obraćanju gradonačelnici izrazila žaljenje zbog cijelog događaja te naglasila kako postupci policije u ovom slučaju nisu bili politički motivirani. Uz međusobno poštovanje i uvažavanje odgovornih zadaća koje obavljaju, sisačko-moslavačka policija pozvala je gradonačelnicu gospođu Ikić Baniček na daljnju suradnju u interesu naših građana.''

Božinović: Još se ispituje odgovornost pojedinaca

Davor Božinović, novi ministar unutarnjih poslova, rekao je da se Ikić Baniček pismom oglasila na 11. dan njegovog mandata te da je već predvečer bio upoznat s njenim pismom pa je istog dana dao nalog. "Ispitalo se sve što se događalo i ono što je nakon analize Ravnateljstva policije i PU sisačko-moslavačke zaključeno je to kako je taj optužni prijedlog bez osnova", rekao je Božinović.

Na novinarsko pitanje hoće li netko zbog neutemeljene optužbe snositi sankcije, Božinović je rekao da se odgovornost pojedinaca još ispituje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene