Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminalci iz 28 zemalja

Ovo su Hrvati na listi najtraženijih bjegunaca u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mreža ENFAST pokrenula je projekt čiji rezultat je lista najtraženijih bjegunaca u Europi.

U Ravnateljstvu policije u Zagrebu danas je predstavljena lista najtraženijih bjegunaca u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Ljubo Pavasović Visković PREDAJU KOMENTIRAO I MINISTAR Odvjetnik o bjeguncu koji se predao u splitski zatvor: "Tereti ga se da je navodno pružao moralnu potporu" Pucnjava u Splitu - 16 SAČEKUŠA NA SKALICAMA Duge cijevi na ulicama: Policija i dalje traži četvoricu bjegunaca nakon obračuna u Splitu

Radi se o projektu kojeg je osmislila i pokrenula ENFAST mreža policijskih službenika iz 28 država članica EU, a više o popisu najtraženijih osoba govorit će predstavnici Ravnateljstva policije i Uprave kriminalističke policije.

Naše Ministarstvo unutarnjih poslova na tu je listu uvrstila dvojicu bjegunaca iz Hrvatske - Bojana Dragičevića i Darjana Ješovnika.

Bojan Dragičević je sa suradnikom, Zoranom Svitlicom, u kolovozu 2008. godine opljačkao banku u Šibenike. Osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora. U bijegu je vio do svibnja 2012. godine kad je uhićen u BiH i izručen Hrvatskoj gdje je bio smješten na odjel najveće sigurnosti u zatvoru u Lepoglavi. U rujnu 2013. godine je pobjegao iz zatvora, no uhićen je isti dan nedaleko zatvora. u travnju iduće godine premješten je u pulski zatvor odakle je pobjegao 22. kolovoza 2014. godine.

Darjan Ješovnik bio je član kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila najmanje 718 kilograma kokaina iz Brazila u Španjolsku, odakle su je prenosili u druge europske zemlje - Hrvatsku, Sloveniju, Nizozemsku. Ješovnik je sudjelovao u švercu i distribuciji droge u Sloveniji. Većina članova ove kriminalne organizacije je uhićena u Hrvatskoj, Španjolskoj i Srbiji, no Ješovnik je u bijegu od 2011. godine.

Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST- The European Network of Fugitive Active Cearch Teams) je mreža policijskih službenika ovlaštenih za neposredno poduzimanje mjera lociranja i uhićenja bjegunaca.

Sastoji se od nacionalnih timova za bjegunce 28 zemalja članica EU što omogućava brzu i učinkovitu suradnju između zemalja EU pri lociranju i uhićenju počinitelja teških kaznenih ili terorističkih zločina koji su u bijegu.

Na web stranici najtraženiji bjegunci u Europi' sudjeluju, Austrija, Belgija, Cipar, Hrvatska, češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a razmatra se sudjelovanje drugi članica EU.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene