Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite primjer

Ne želite biti dio blagdanske CRNE statistike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S božićnim blagdanima u modu dolaze i pirotehnička sredstava koja su posebno privlačna djeci pa policija poziva građane da svojim primjerom pokažu kako se Božić i Nova Godina mogu proslaviti mirno, bez pucnjave i neželjenih posljedica.

Iako je zahvaljujući dosadašnjim akcijama "Mir i dobro" postignut pomak, policija upozorava da je tijekom prošlogodišnjih blagdana teško ozlijeđeno šest, a lakše 13 osoba, dok je oštećen znatan broj automobila, kuća i stanova. Policija će stoga i ove godine u sklopu akcije "Mir i dobro", koja se tradicionalno provodi u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, preventivno djelovati kako bi se smanjio broj ozlijeđenih i spriječilo oštećivanje imovine.

Pročitajte i ovo Albania, ilustracija Odbijen suprugov zahtjev Almin otac ispričao šokantne detalje: "Što su sve vidjele oči te djece, duša me boli" Gužva pred tunelom SV. Rok Promet normaliziran U tunelu Sveti Rok na A1 došlo je do sudara: Jedna osoba ozlijeđena, policija molila vozače za strpljenje

Voditelj Odjela za osiguranje javnih okupljanja Stjepan Cavrić najavio je na konferenciji za novinare da će inspekcijske službe preventivno djelovati na svim prodajnim mjestima s ciljem sprečavanja prodaje nedozvoljene i neispravne pirotehnike. Napomenuo je da se takve proizvode smije uvoziti u Hrvatsku isključivo uz odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova. Policija će, kazao je, pojačano nadzirati i mjesta većega okupljanja, u što će uključiti maksimalno raspoloživ broj policajaca.

Predstavnici policije novinarima su demonstrirali aktiviranje nekoliko pirotehničkih sredstava različitih razreda i snage, prikazavši njihovu razornu moć i opasnosti koje mogu izazvati.

VIDEO Roditelji, evo kakvu pirotehniku ne treba kupovati djeci

Posebno su pritom skrenuli pažnju na sigurnost djece, pozvavši sve, od roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika do svakog odgovornog građanina da svojim primjerom pokažu kako se bez neželjenih posljedica mogu proslaviti blagdani.

Policija podsjeća da djeca mlađa od 14 godina ne smiju posjedovati pirotehnička sredstva prvog stupnja, dok sredstva drugog i trećeg stupnja smiju posjedovati samo punoljetne osobe uz obavezno poštivanje uputa za upotrebu.

Važno je znati da se pirotehničke naprave ne smiju rastavljati niti na njima eksperimentirati na bilo koji način, a iskustvo je pokazalo da od buke i eksplozija nisu ugroženi samo ljudi jer i kućni ljubimci mogu snositi štetne posljedice, koje u krajnjem slučaju mogu dovesti i do smrti.

Ministarstvo unutarnjih poslova akciju "Mir i dobro" provodi od 1993. a podsjećaju i da se nezakonito oružje i eksplozivne tvari i inače može dragovoljno predati bez sankcija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene