Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može li ovo Martinje biti drugačije?

Policija pojačava nadzor za vikend i upozoravaju vozače: "Moraju biti svjesni da niti jedan razlog ne opravdava vožnju pod utjecajem alkohola"

Mato Kovačević, zamjenik načelnika I. policijske postaje (Foto: Dnevnik.hr)
Mato Kovačević, zamjenik načelnika I. policijske postaje (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Korištenje naočala sa suženim vidnim poljem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Korištenje naočala sa suženim vidnim poljem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Korištenje naočala sa suženim vidnim poljem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Korištenje naočala sa suženim vidnim poljem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vino (Foto: Dnevnik.hr) Vino (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mato Kovačević, zamjenik načelnika I. policijske postaje (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Pred nama je Martinjski vikend. U vikendicama, kletima, hižama diljem zemlje vinari će mošt krstiti u vino.

Nakon tradicionalne hrane, glazbe i mladog vina mnogi nažalost kući idu automobilom. Dok policija najavljuje kontrole - mi smo provjerili koliko su nam usporene reakcije - s čašicom previše.

Pročitajte i ovo Ilustracija Radnici se šokirali Pronađeni ljudski kosturi, na jednom i dijelovi odjeće Slika nije dostupna Prometne nesreće Stvorile se velike gužve: U 15 minuta dva auta naletjela na divljač na Zagorskoj magistrali kod Zagreba

Martin Breg kraj Dugog sela spreman je za proslavu najvećeg praznika vinara. "Najvažnije je da mi ustanovimo da je mošt dobar i da ga moremo piti i uživati u njemu i da ga onda pretvaramo u vino činom krštenjem mošta", kazao je Boris Mahač iz Udruge vinogradara i vinara Terra sancti Martini.

"Kad su već takve prigode, umjereno. Probajte gutljaj - dva, ali uz hranu prije bi bilo svakako dobro", upozorava dr. Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. "To ulje napravi jedan filter da dođe do jedne apsorpcije da se alkohol slabije apsorbira. Ako baš morate piti, ajde nemojte barem voziti", dodala je.

Jer alkohol i automobil smrtonosna su kombinacija. "Vožnja pod utjecajem alkohola je najveći killer, ubojica na cestama", otkriva Milan Pajnić iz Udruge sigurnost u prometu. Najgore što se događa je podcjenjivanje opasnosti i precjenjivanje vlastitih vozačkih sposobnosti. To je osobito izraženo kod mladih vozača.

Hrvati su s 12 litara čistog alkohola na godinu pri vrhu u Europi. Nažalost, često alkoholizirani sjedaju za upravljač automobila. Zato će policija cijelog vikenda provoditi pojačane kontrole.

Policija pojačala nadzor

Iako ove godine na prometnicama ima manje poginulih nego lani, statistike od prošlog vikenda nisu dobre. U cijeloj Hrvatskoj policija je evidentirala gotovo 3500 prekršaja, a u osam nesreća poginulo je čak 12 osoba. Kako zaustaviti taj niz ovog vikenda, ekipa Dnevnika Nove TV pitala je načelnika I. policijske postaje Matu Kovačevića.

Može li ovo Martinje biti drugačije od dosadašnjih?

Najveća odgovornost je na samim vozačima. Vozači moraju biti svjesni da niti jedan razlog ne opravdava vožnju pod utjecajem alkohola. Stoga će policija i ovaj vikend, sve do 12. studenoga, provoditi pojačani nadzor prometa. Uz alkohol, kontrolirat će se poštivanje ograničenja brzine kao i korištenje mobitela te korištenje sigurnosnog pojasa.

Ovo je prvo Martinje otkad je novi zakon sa strožijim kaznama. Očekujete li da će to odvratiti vozače od čašice?

Nadamo se da hoće. Rezultati akcije će to i pokazati. Mi se nadamo da će vikend završiti bez 'crnih brojki' u prometu.

Spremni ste na korištenje takozvanog lijevka, o čemu se radi?

Na cesti će se koristiti maksimalni broj policijskih službenika, odabran je veći broj lokacija na kojima će se provoditi nadzor. Nadzorni punktovi će se mijenjati tijekom noći, a 'lijevak' znači da se na određenoj prometnici promet suzi u jednu prometnu traku i svi zatečeni vozači se provjeravaju i alkotestiraju.

Tada su i rezultati bolji?

Dosadašnje iskustvo je tako pokazalo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene