Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija otkrila tko je Francetiću postavio ploču u Slunju, nema elemenata kaznenog djela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je otkrila tko je prošloga tjedna postavio spomen-ploču ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću u Slunju, ali u postavljanju ploče ne nalazi elemente ni prekršajnog ni kaznenog djela, te će Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti samo pismeno izvješće na prosudbu, izjavila je danas glasnogovornica Policijske uprave karlovačke Tanja Petrić.

Kriminalistička policija utvrdila je da je mramornu ploču s tekstom "Hrvatski vitez Jure Francetić, slava mu" postavio 14. kolovoza u Slunju na Trgu Zrinskih i Frankopana hrvatski iseljenik Josip Bašan, koji živi u Chicagu.

Pročitajte i ovo Potres u Rakovici Zastrašujući prizor Objavljena snimka potresa u Rakovici: "Treslo je 10 do 15 sekundi. Oštećena je crkva i zgrada općine...” Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo"

Glasnogovornica Petrić rekla je da je Bašan u Chicagu aktivist udruge "Hrvatski domobran, vitez Jure Francetić". Dodala je da se ploča nalazi u prostorijama slunjskoga poduzeća "Komunalac" čiji su je djelatnici uklonili istoga dana kada je i protupravno postavljena na javnoj površini bez dozvole gradskih vlasti. 

>> Postavljena pa uklonjena ploča Juri Francetiću

Ploča je postavljena na istom mjestu gdje je od 2000. do 2004. stajao spomenik Juri Francetiću, ustaškom zapovjedniku Crne legije iz Drugoga svjetskog rata, a zbog kojega je bilo organizirano više prosvjednih aktivnosti nekoliko hrvatskih antifašističkih udruga, te udruga za razvoj ljudskih prava, nenasilja i demokracije.

Odlukom hrvatske Vlade spomenik je uklonjen u kolovozu 2004., uz obrazloženje da je spomenik ustaškom zapovjedniku u suprotnosti s Ustavom, te šteti ugledu Republike Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene