Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke za sigurniji dom

Hladno vrijeme nosi opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljikovim monoksidom: Policija objavila savjete za građane

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hladniji dani i niže temperature vrijeme su sezone grijanja. Policija savjetuje građanima kako da njihov dom ostane siguran, a oni izbjegnu opasnosti koje se kriju u sezoni grijanja.

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura, odnosno u sezoni grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, dolazi do opasnosti od požara, eksplozija i trovanja ugljikovim monoksidom (CO), a time i do ugrožavanja ljudskih života i većih materijalnih šteta.

Korištenje neispravnih ili neodrživih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtnu posljedicu za ukućane, koji često nisu ni svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti.

Pročitajte i ovo Plinski plamenik policija uputila upozorenje Užas kod Osijeka: Već drugi slučaj trovanja djeteta opasnim plinom u tjedan dana, jedan od njih završio u komi

"Kako bismo smanjili mogućnost takvih tragičnih događaja i kako bi ova sezona grijanja prošla bez poteškoća, građanima dajemo jednostavne, ali ključne savjete i preporuke:

  • redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one u kojima koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje
  • ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite plinski bojler kako bi vam se u slučaju trovanja mogla brzo pružiti pomoć
  • obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak
  • instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima
  • zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu
  • redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin
  • nabavite detektor ugljikova monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto", poručuju iz policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna budite oprezni Tragedija kod Ivanić-Grada: Muškarac poginuo zbog trovanja ugljičnim monoksidom, istovremeno su radile peć i klima

Ako dimnjak dobro "ne vuče", urušava se ili je nešto upalo u njega, kad se u prostoriji glatke površine orošavaju i vlaže (moguće da se radi o povratnim dimnim plinovima) te ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisit, pri čemu takav problem može biti povezan s dimnjakom - obavezno pozovite dimnjačara.

Ilustracija Trovanje ugljikovim monoksidom (Foto: PU zagrebačka)

Policija savjetuje građanima da vode računa o plinskim potrošačima i potrošačima zraka koji su instalirani u njihovu kućanstvu.

Prvenstveno tu misle na plinski bojler s atmosferskim sagorijevanjem koji za rad koristi zrak iz stambenog prostora te kuhinjsku napu, koja svojim ventilatorom istiskuje zrak iz prostorije kroz ventilacijsku cijev pa je tlak u prostoriji manji od atmosferskog tlaka.

Zrak tada ulazi iz vanjskog prostora u kuhinju kroz sve otvore, pa i kroz dimovodnu cijev plinskog protočnog bojlera. Pritom zajedno sa zrakom uvlači i ugljikov monoksid koji nastaje kod izgaranja plina.

Ugljikov monoksid nazivaju i "tihim ubojicom" jer je riječ o bezbojnom plinu bez mirisa i okusa koji nastaje zbog nepotpunog izgaranja tvari krutih, tekućih i plinskih goriva.

Više detalja o opasnostima koje krije neispravan plinski sustav za grijanje i dimnjak možete pronaći OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene