455097
455097
455097
455097
455097

Policija nastavlja pojačano nadzirati promet u cijeloj Hrvatskoj

  • , 27.10.2016., 17:14
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo unutarnjih poslova je izvjestilo da će sve policijske uprave nastaviti s pojačanim nadzorom prometa i to ciljano, na mjestima gdje se događa najveći broj teških prometnih nesreća.

 
 
 
 
Pojačani nadzor prometa (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Pojačani nadzor prometa (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

 Zbog sve većeg broja prometnih nesreća koje se uglavnom događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije, sve policijske uprave nastavit će se s pojačanim nadzorom prometa, izvijestio je MUP.

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi, kažu u MUP-u.

Ističu da će prilikom nadzora sankcionirati prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća poput vožnje nepropisnom brzinom, pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, vožnje neispravnog ili neregistriranog vozila, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaje vozača mopeda i motocikla te biciklista.

Također, posebnu pozornost policija će usmjeriti i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa svih putnika), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan

MUP podsjeća da će u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana brojni građani obilaziti groblja zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila.

Pojačan promet očekuje se osobito na autocestama (posebice autocesti A3), državnim cestama te na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Povećane gužve uobičajeno se očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, gdje će policija regulirati promet i pojačano nadzirati vozače i pješake. MUP stoga poziva sve sudionike u prometu na poštivanje prometne signalizacije kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način pridonijeli da dani sjećanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu.

Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, vozače upućuju da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom, odnosno da prilagode brzinu uvjetima i stanju u prometu, ali i da ne parkiraju na nedozvoljenim mjestima.

Vožnja s upaljenim svjetlima

MUP podsjeća i da u noći s 29. na 30. listopada počinje zimsko računanje vremena u kojemu vozači i danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi propisana je kazna od 300 kuna, a policija apelira na vozače da imaju upaljena svjetla i kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se