Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio sam rektor

Policija istražuje naplate honorara u Rektoratu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš ocijenio je danas da je sustav poreza na dohodak i ostala javna davanja neuređen te da je taj sustavan problem dopustio arbitrarnost, odnosno da se situacije tumače na različit način, što se odnosi i na drugostupanjska rješenja Porezne uprave Ministarstva financija koja nisu uvažila žalbe triju sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta koje moraju platiti oko 46 milijuna kuna poreza.

Čelnik najvećega hrvatskog sveučilišta ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u sveučilišnu Rektoratu da "nije bilo nikakve utaje poreza kod triju sastavnica - Građevinskoga i Kineziološkoga fakulteta te Muzičke akademije koje se tereti za utaju poreza u ukupnome iznosu od oko 46 milijuna kuna".

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Rekao je da će spomenute sastavnice uputiti pismo Upravnome sudu da što prije pokrene upravni postupak što je, dodao je, krajnja pravna instanca koja, međutim, ne odgađa izvršenje drugostupanjskoga rješenja. Porezne uprave. U pismu, dodao je Bjeliš, sastavnice će tražiti da se tijekom upravnoga postupka odgodi izvršenje drugostupanjskoga rješenja. Rektor smatra da bi izvršenje rješenja bio golem financijski udar na tri spomenute sastavnice, ali i na cijelo Sveučilište, te da je riječ o rješenju koje kod svih njegovih sastavnica izaziva velik osjećaj nesigurnosti kako uopće raditi.

Jovanović: Fakulteti će u ratama morati platiti 46 milijuna kuna Poreznoj

Podsjetio je da se, po drugostupanjskom rješenju Porezne uprave, Građevinski fakultet tereti za 28 milijuna kuna neplaćenoga poreza, Kineziološki fakultet za oko deset milijuna kuna te Muzička akademija za osam milijuna kuna.

Ključno pitanje za rektora je kako Sveučilište uopće može funkcionirati u tako neuređenom sustavu. Naime, problem je nastao zbog razlike u porezu između autorskoga honorara, kod kojega je porez do 25 posto od brutto iznosa honorara, te ugovora o djelu, kod kojega iznos poreza može doseći i 45 posto brutto iznosa.

Za Bjeliša je razumljivo da neke sastavnice, primjerice Muzička akademija, na određenim studijima ne mogu imati stalno zaposlene nastavnike jer je na tim studijima možda jedan ili samo dva studenta što onda jasno ukazuje na potrebu da se angažiraju honorarni suradnici.

Novinare je zanimalo i koja rješenja predlaže rektor za sadašnju situaciju, a njegov odgovor je bio da nema rješenja, ali je siguran da treba ponovno pokrenuti dijalog s Poreznom upravom koje je, podsjetio je, Sveučilište tijekom 2012. godine intenzivno vodilo s tadašnjoj ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec.

Ali, dodao je, tada nije došlo do rješenja i sada se isti problem događa 'a posteriori'. Rektor Bjeliš smatra da politika treba jasno izreći svoj stav što želi sa Sveučilištem i na koji način želi da se na njemu vrednuje kreativan rad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene