Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan osumnjičeni u bijegu

Osumnjičeni za napad u Uzdolju su pripadnici navijačke skupine iz Splita, policija traga za još desetak ljudi

Privođenje osumnjičenih za napad u Uzdolju (Foto: Dnevnik.hr)
Privođenje osumnjičenih za napad u Uzdolju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Privođenje osumnjičenih za napad u Uzdolju (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Muškarci koje se sumnjiči za napad na pripadnike srpske nacionalne manjine u Kninu privedeni su danas na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Iz PU Šibensko-kninske potvrdili su da je tijekom utorka privedeno osam osoba s područja Splita, koje dovode u vezu s "izazivanjem nereda", odnosno napada u Uzdolju. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković 16. Vlada RH Plenković nakon saborske podrške vladi poručio: "Napravit ćemo iskorak, pokušat ćemo uspostaviti dijalog s oporbom" Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba"

Policija još uvijek traga za desetak osumnjičenih, a svi uhićeni otprije su poznati policiji zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, kazao je nakon ispitivanja Emilijo Kalabrić, glasnogovrnik Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku. 

Od osmorice prvotno uhićenih, četvorica su zadržana. 

"Policija je podnijela kaznene prijave protiv pet osoba (četiri zadržane i jedne koja je u bijegu, op.a.) zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje, zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari i zbog kaznenog djela nanošenja tjelesnih ozljeda: Četiri osobe su privedene i ispitane od strane zamjenika državnog odvjetnika dok je jedna osoba u bijegu. Njima se stavlja na teret da su 21. kolovoza pošli u Uzdolje i u lokalu u kojem se gledala utakmica Crvene zvezde bez ikakvog razloga ili povoda napali građane koji su pratili utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih.

Nakon ispitivanja, podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke, remetiti kazneni postupak te zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela jer su svi prekršajno evidentirani prema zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama, a neki su i kazneno evidentirani", rekao je Kalabrić. 

Policija traga za još deset osumnjičenih

Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske potvrdio je kako su osumnjičeni pripadnici navijačke skupine iz Splite te slučaj nije povezan s napadom u Đevrskama.  Istaknuo je kako policija traga za još desetak osumnjičenih. 

"Osumnjičeni se terete za nasilničko ponašanje vezano uz zločin iz mržnje. Okupili su se u Splitu i dogovoreno otišli u Uzdolje. Parkirali su vozila na cestu, jedan je pješice u kafić s ciljem izviđanja, a potom se vratio do ostalih. Potom su se s najmanje četiri vozila dovezli ispred kafića i naoružanim metalnim i drvenim predmetima s fantomkama na glavi vrijeđali i tukli vlasnicu i goste kafića", kazao je Kostanić.

''Osumnjičeni su zajedno s još desetak, za sada, nepoznatih počinitelja, kao pripadnici jedne navijačke skupine iz Splita, 21. kolovoza ove godine okupili u Splitu i s više osobnih vozila se uputili prema mjestu Uzdolje, a temeljem prethodnog dogovora da će otići u ugostiteljski objekt u kojem se prati nogometna utakmica Crvena Zvezda-Young Boys kako bi se nasilnički ponašali prema zatečenim osobama.

Nakon dolaska u Uzdolje parkirali su vozila uz cestu u blizini ugostiteljskog objekta oštećene, nakon čega je jedan od, za sada neidentificiranih počinitelja, izašao iz vozila i otišao pješice u navedeni kafić s ciljem izviđanja, gdje se zadržao kraće vrijeme, izvidjevši situaciju o gostima kafića, a potom se vratio do osumnjičenih.

Potom su se s najmanje četiri osobna vozila oko 22,15 sati dovezli ispred ugostiteljskog objekta u koji su ušli osumnjičeni, zajedno s još desetak neidentificiranih osoba, te maskiranih lica s tzv. fantomkama, majicama i maramama, noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, dok su vozači ostali čekati u vozilima.

Ulaskom u ugostiteljski objekt, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi osumnjičeni su verbalno vrijeđali oštećenu vlasnicu objekta i zatečene goste, uništavajući inventar ugostiteljskog objekta palicama. Potom su palicama napali zatečene goste u objektu zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvorica osumnjičenih su, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok je peti osumnjičeni trenutno nedostupan i za njim se traga'', priopćeno je iz PU šibensko-kninske.

Među privedenima i napadači u Supetru?

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, među privedenima su i dvojica muškaraca koji su u lipnju sudjelovali u napadu na sezonce koji su govorili srpskim jezikom u Supetru. Jedan od njih je, kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Željko Gulišija, odmah pušten jer pretpostavlja da nemaju dolaza da je umiješan u napad u Uzdolju dok će drugi biti predan pritvorskom nadzorniku. Njemu slijedi kaznena prijava za nasilničko ponašanje i zločin iz mržnje. 

Doznajemo da najstariji maskirani napadač ima 28 godina, drugi osumnjičeni je 25-togodišnjak, dok su ostali u dobi do 21 godine. Događaj u Uzdolju šibenska policija opisala je kao kazneno djelo izazivanja nereda, a dokaže li im se krivnja, mogli bi dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a policija će detalje objaviti tek po završetku istrage.

Podsjetimo grupa maskiranih napadača upala je prošle srijede u kafić u mjestu Uzdolje kraj Knina i fizički napala vlasnicu i goste, pritom ozlijedivši pet ljudi.

Sličan se napad dogodilo i u mjestu Đevrske također na kninskom području, no tamo nitko nije ozlijeđen. Radi se o mjestima s pretežno srpskim stanovništvom, a nakon napada su uslijedile burne reakcije, kako iz Hrvatske, tako i iz Srbije.

Premijer Andrej Plenković osudio je napad dok se Predsjednica još nije detaljnije očitovala o svemu poručivši kako čeka detaljno policijsko izvješće.

''Kada se dogodi ovakvo djelo, koje je očito djelo za koje će oni koji su ga počinili odgovarati, prije svega na njega trebaju reagirati institucije države koje su za to zadužene. Ja kao predsjednik Vlade moram najprije imati činjenice, kompletno i jasno verificirane, politički sam osudio, nema nikavih dilema, kao i u ranijim slučajevima, i ja ću biti taj koji će određivati na koji način ćemo reagirati na određene stvari. To neće sigurno diktirati ni mediji niti neki drugi partneri", rekao je premijer.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić o ovom je napadu rekao da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene