Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne zaboravite'

POLICIJA UPOZORAVA na što u srijedu trebate posebno pripaziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka policija će i ove godine pojačano nadzirati promet na Martinje koje ove godine pada u srijedu, ali i tijekom vikenda kada se prema evidencijama događa najviše prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Policija je najavila da će kroz redovite i posebne akcije pojačati postupanje prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa.

Pročitajte i ovo Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno Ilustracija Vozio i službenog psa Pijani policajac izazvao prometnu nesreću: Pogledajte koliko je napuhao u rano jutro

Vozače koji piju alkohol policija poziva da ne sjedaju za upravljač, unaprijed osiguraju prijevoz te imaju na pameti da cijena taksi voženje stoji kao i runda pića.

"Ne dozvolite da postanete crna statistička brojka, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan, ne činite u ime sv. Martina ono s čime svetac nije imao nikakve veze i imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola dovodi u opasnost sebe i druge", navela je policija u savjetima građanima.

Martinje na zagrebačkom području: Evidentirana 2482 prekršaja, oduzeto 295 vozačikih dozvola

Kako bi vozače dodatno educirala i upoznala s odredbama propisa vezanih za vožnju i alkohol, odnosno mogućim posljedicama, policija će provoditi i preventivnu akciju pod nazivom "Vozim, ne pijem".

Vozače koji piju alkohol policija poziva da ne sjedaju za upravljač. U prvih deset mjeseci ove godine na zagrebačkom području ozlijeđeno 2845 osoba, što je 2,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, a poginule su 33 osobe (24 vozača, jedan putnik i osam pješaka), odnosno 12 osoba ili 36,4 posto manje.

U jednom danu prosječno se dogode 23 prometne nesreće, u kojima bude ozlijeđeno devet osoba, a svakih devet dana pogine jedna osoba.

Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

Brzina je uzrok svake šeste nesreće te je zbog nje poginulo 15 osoba ili 45,5 posto od ukupnog broja poginulih (2014. je poginula 21 osoba).

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj sedmoj prometnoj nesreći, odnosno u 936 nesreća.

U 10 od ukupno 31 nesreće s poginulim osobama ili u 32,3 posto, osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkohola. U nesrećama u kojima je osoba koja je izazvala nesreću imala nedopuštenu koncentraciju alkohola (10 nesreća) poginulo je 12 osoba, odnosno 36,4 posto od ukupno 33 poginulih.

Policija je zabilježila 7346 prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su u većini prekršaja počinile mlade osobe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene