Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Depolitizacija policije

Policajci će morati odabrati: Značka ili stranačka iskaznica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbacivanje politike iz svih razina policije jedan je od europskih uvjeta.

Kombinacija političke karijere i policijskog posla definitivno od jeseni odlazi u povijest. Miroslav Janjić, aktualni Iločki gradonačelnik bio je drugi policajac vukovarsko srijemske županije. Inače kum ministra Petra Čobankovića prošao je na izborima i značku zamijenio političkom foteljom. Policijska značka ili stranačka iskaznica, od jeseni svaki će policajac morati odabrati. Naime jedan od europskih uvjeta za Hrvatsku je depolitizirana policija. 'Mislim da je to dobro, morate znati da smo na zadnjim lokalnim izborima imali oko 170 policajaca kandidiranih na raznim listama,' rekao je ministar Tomislav Karamarko.

Plavci moraju biti apsolutno neovisni od politike. To je cilj ministra Karamarka, nestranačkog u HDZ-ovoj koalicijskog vladi. Oporba njegov prijedlog dočekuje na nož. 'Prije svega ja mislim da je ministar Karamarko zadnji koji može depolitizirati policiju jer ju je on prije svega sam politizirao,' rekao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. SDP ministru ne oprašta izjave u slučaju istraga protiv njihovog članstva ali ni akciju policije u varšavskoj koju smatraju ispolitiziranom. 'Mislim da ne samo ja već i većina građana je uvejerna da je rukovodeći kadar u policiji i ravnateljstvu članstvo jedne političke stranke uglavnom vladajuće,' rekao je Dragovan.

Europski prigovori na račun hrvatske policije govore da su nestručni, osobito za predmete financijskih kaznenih djela. Policiju treba depolitizirati no nema objašnjenja je li zabrana članskih iskaznica dovoljna za umiriti europske kritike. 'U konačnici i da imaju svi drugi to naše je iskustvo takvo da mislim da mi to moramo u konačnici dokinuti,' dodao je Karamarko. Sindikat policije podupire depolitizaciju. O konkretnoj zabrani članstva u političkim strankama nisu raspravljali jer prijedlog zakona kažu, nisu još vidjeli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene