Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeno na slobodu

Polančec traži uvjetni otpust iz zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec podnio je zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu, budući mu sredinom ožujka istječe polovica desetomjesečne zatvorske kazne na koju je osuđen jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Zakon propisuje da osuđenik na uvjetni otpust može biti pušten nakon izdržane polovine kazne. No, Polančecov odvjetnik Anto Nobilo upozorava da Ministarstvo pravosuđa, čije povjerenstvo o tome odlučuje, tumači kako prije isteka polovine kazne osuđenik ne može niti zatražiti prijevremeno puštanje na slobodu.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Damir Polančec NIZ RAZLOGA ZA TUŽBU Odvjetnici oslobođenih u aferi Spice pripremaju zajedničku tužbu protiv države. Polančec: "Nekoliko desetaka tisuća kuna za 12 godina ukradenog života..."

>> Sutkinja: Gdje živite?; Polančec sarkastičan: Živim u Turopolju (zatvor)

Ako 'Polančecov slučaj' u ožujku ne dođe pred povjerenstvo, koje se sastaje par puta godišnje, razmatrali bi ga tek za nekoliko mjeseci kada bi mu kazna ionako bila pri kraju. 'Stoga sam tražio da budem prisutan idućoj sjednici povjerenstva kako bih ukazao da takva praksa odudara od zakona', kazao je Nobilo.

On tvrdi i da je Polančec kao nekadašnji visoki državni dužnosnik i osoba pod 'povećalom javnosti' tijekom izdržavanja kazne u zagrebačkom Remetincu, a potom i u Turopolju imao znatno stroži tretman od ostalih osuđenika na male kazne.

'Nije koristio slobodan vikend'

'Najprije mu je odbijen zahtjev da tijekom izdržavanja kazne radi na slobodi, a do sada nikada nije koristio slobodan vikend', kazao je Nobilo. Dodao je da od svih pogodnosti Polančec koristi jedino mogućnost rada u krugu kaznionice pa dane krati tjerajući ptice s uzgajališta riblje mlađi.

Podsjetio je i da se po novim zakonskim odredbama, koje su stupile na snagu početkom ove godine, sve kazne do godinu dana mijenjaju radom za opće dobro ili kućnim pritvorom. 'Bilo bi za očekivati da se duh novog zakona prenese i na osuđenike koji već služe kaznu, no u nas nije takav slučaj', upozorava Nobilo.

Kriv za isplatu pola milijuna kuna

Zagrebački Županijski sud je u listopadu 2010. Polančeca nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, proglasivši ga krivim zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci. Kao olakotnu okolnost sud je uzeo motiv zbog kojega je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog 'Borova' srpske nacionalnosti.

Osim u tom slučaju, Polančec je pravomoćno osuđen u slučaju 'reflektori' u kojemu je, nakon nagodbe s USKOK-om, dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

Protiv bivšeg potpredsjednika Vlade još se vodi postupak i u slučaju 'Spice', gdje je s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene