443707
443707
443707
443707
443707

Polančec: Afera Spice nije mogla drugačije završiti

  • , 18.07.2016., 17:32
  • Autor:
  • komentara

Nakon oslobađajuće presude u slučaju Spice, Damir Polančec izjavio je kako se cijela optužnica protiv njega temeljila na iskazima dvojice svjedoka.

 
 
 
 
Ivana Pezo Moskaljov o presudi za aferu Spice (Video: Dnevnik Nove TV)
Ivana Pezo Moskaljov o presudi za aferu Spice (Video: Dnevnik Nove TV)

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je nakon oslobađajuće presude u slučaju Spice da taj postupak nije mogao drugačije završiti.

Polančec i sedmorica njegovih suokrivljenika u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom te da su je pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna, a četvorica optuženih proglašeni su krivima da su Podravku oštetili dajući 65 milijuna kuna zajma splitskoj tvrtki SMS.

"Nikada nisam osnovao ili vodio bilo kakvu kriminalnu grupu, a posebno ne kriminalnu grupu koja bi htjela Podravkinim novcem za sebe priskrbiti većinski paket dionica", kazao je Polančec.

Ponovio je da se cijela optužnica protiv njega temeljila na iskazima dvojice svjedoka. "Od više od 150 svjedoka ispitanih u ovom procesu teretila su me samo dvojica. U završnom govoru tužiteljstvo se nije mogli pozvati ni na pola rečenice tih svjedoka koji su iskazivali 20 dana", dodao je Polančec.

Na pitanje je li mu afera Spice "uništila život i karijeru" Polančec je kazao da je zbog toga morao napustiti vladu te da je "nekome tada odgovaralo da bude političkih posljedica".

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, Uskok je u tzv. aferi Spice teretio vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Za zajam SMS-u kojim je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna nepravomoćno su osuđeni Marinac, na dvije godine zatvora, Šestak i Pavlović na 10, odnosno devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Marinac, osim toga, postane li presuda pravomoćna, Podravci mora vratiti 65 milijuna kuna, a ostala trojica nešto više od 10 milijuna kuna.

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko kazala je da je tužiteljstvo nezadovoljno oslobađajućom presudom "imajući u vidu kvalitetu i količinu dokaza" koje su iznijeli pred sudom.

U odnosu na osuđujući dio presude najavila je žalbu na visine kazni. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se