Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Poštujte naše znakove"

Pola milijuna djece od ponedjeljka ponovno na prometnicama, ministar poziva vozače na oprez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči početka nove školske godine kada će na hrvatske prometnice izaći pola milijuna djece od čega 40 tisuća prvašića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin pozvali su vozače da pripaze na nove sudionike u prometu, a roditelje da nekršenjem prometnih propisa budu primjer djeci.

Po policijskim podacima lani je u prometu u Hrvatskoj poginulo dvoje djece, a ove godine u prvih sedam mjeseci petero, istaknuo je ministar, upozorivši da u 60 posto slučajeva djeca stradavaju kao putnici u vozilima roditelja.

Pročitajte i ovo Kaštel zavijen u crno - 5 Tragedija u Kaštel Sućurcu Da se nije zamijenio za smjenu, iz gorućeg bi auta spašavao vlastitu obitelj: "To je nešto iz noćne more vatrogasaca" Korištenje mobitela u vožnji Akcija Jedan od glavnih ubojica na cesti! Vozači su jako neoprezni, a djeca su najranjivija skupina

Pozvao je vozače na poštivanje prometnih propisa posebno u zonama škola, da prilagode brzinu i propuste djecu, a roditelje da ponašanjem u prometu budu primjer djeci.

Cilj je Nacionalnim program sigurnosti cestovnog prometa koji je Hrvatska usvojila 2011., do 2020. smanjiti broj poginulih osoba na 50 posto. Ti ciljevi se, kaže ministar, ostvaruju jer je lani u prometu evidentirano 307 poginulih, što je najmanje u posljednjih 50 godina.

Okosnica strategije je proaktivni pristup prometu i provođenje niza preventivnih i represivnih aktivnosti.

Moderniznacija prometne policije

Ministar Božinović je najavio i provedbu projekta modernizacije rada prometne policije, vrijednog 83 milijuna kuna, kojim će se kroz automatsku obradu podataka ubrzati policijski postupak na mjestu nesreće.

Također je najavio da će kroz izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama puno lakše i jednostavnije ukidati vozačka dozvola učestalim prekršiteljima prometnih pravila. 

Akcija "Poštujte naše znakove" sveobuhvatna i daje rezultate

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić rekla je da tu temu ne može rješavati samo jedan resor, zbog čega je važna suradnja MUP-a i Ministarstva obrazovanja.

Dodala je da u sustavu najbolje surađuju s policijom i da je akcija "Poštujte naše znakove" jedna od rijetkih akcija koju država godinama provodi sustavno i sveobuhvatno, ulazeći gotovo u sve škole, koja daje rezultate.

Jako je važno na početku nove školske godine podsjetiti kako djeca doživljaju policiju prijateljski, poručila je pravobraniteljica Milas Klarić. Pozvala je sustav da pojača tu akciju i poveća sredstva. Brojke, iako nitko nije sretan ni sa stradavanjem jednog djeteta, ipak ukazuju na pozitivne rezultate, istaknula je.

Na posebnu pažnju pozvala je roditelje i vozače da paze na djecu u prometu koja po statistikama najviše stradavaju kao putnici u automobilima roditelja a onda kao pješaci i biciklisti.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Momir Karin rekao je da njegovo ministarstvo kao partner sudjeluje u svim akcijama koja su vezana za djecu, a sigurnost u prometu je jedna od najbitnijih stvari jer se radi o životima djece.

Od ponedjeljka u promet ulazi nešto više od pola milijuna djece i po prvi put nešto više od 40 tisuća prvašića, rekao je Karin, pozvavši roditelje i vozače da paze na male sudionike u prometu.

Akciju „Poštujte naše znakove“ MUP provodi od 1995., otkad se znatno smanjio broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama.

Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 120 djece, a ozlijeđeno ih je 12.474. Smanjenje broja najtežih stradavanja, sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci, kažu u MUP-u

Upozoravaju da djeca najviše stradavaju kao putnici u automobilima roditelja, za razliku prije 15-tak godina kada su djeca najviše stradavala kao pješaci.

Na početku nove školske godine u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometan policija će poduzeti niz aktivnosti. Također roditeljima savjetuju da djeci ukažu na potencijalne opasnosti koje im prijete u prometu, na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu, vježbaju sigurno prelaženje kolnika, odabiru najsigurniji put i da nikad pred djetetom ne čine prometne prekršaje.

Ministar Božinović iznio je novinarima i podatke kako godišnje u svijetu u prometu pogine 1,3 milijuna ljudi, a 50 milijuna ih je ozlijeđeno. Prometne nesreće su pritom „ubojica broj 1“ osoba od 10 do 25 godina.

Na cestama Europe svaki dan smrtno strada 70 osoba, a stotine su teže ozlijeđene. Glavni razlozi su alkoholiziranost vozača, brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcija, rekao je ministar.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene