Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve putem FINE

OTVORILI TVRTKE, LAŽIRALI DOKUMENTE Pokušali ukrasti gotovo 50 mil. kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvorili su tvrtke, lažirali dokumente o potraživanjima i putem Fine - kojoj su te dokumente predočili, pokušali ukrasti gotovo 50 milijuna kuna.

Nevjerojatan pokušaj prevare i to putem Fine i Ovršnog zakona. Drski lopovi otvorili su tvrtke, lažirali dokumente o potraživanjima i putem Fine - kojoj su te dokumente predočili, pokušali ukrasti gotovo 50 milijuna kuna. Prijevaru su pokušali izvesti pred kraj radnog vremena i to uoči produljenog uskrsnog vikenda. Istraga je u tijeku.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock) Policija savjetuje Mislio je da dogovara posao stoljeća, ali nije bilo tako: Još dugo pamtit će taj dan Zapaljene svijeće za sve građane kojima je ovršni zakon uzeo život (Foto: Dnevnik.hr) ljudi se ne mogu snaći Ispred riječke Fine zapalili svijeće za žrtve ovršnog zakona: "Doslovno nas se pljačka, dug mi je povećan devet puta"

Dubrovačkoj tvrtci WPD Enersys prvi je glas da se nešto sumnjivo događa stigao od banke.

'Nazvali su nas na telefon pred kraj radnog vremena da je povučeno na temelju rješenja o ovrsi od strane Fine. Rješenje je bilo na 24 milijuna kuna. Mi nismo imali toliko na računu, oko 11. Ali uglavnom sva su sredstva povučena', pirča Marjana Baričević, direktorica oštećene tvrtke.

Odmah su sve prijavili policiji. Transfer sredstava tako je ipak spriječen no novac je blokiran u banci.

Nisu jedini oštećeni

'Ono što je trenutno naš prioritet je naći način na koji deblokirat svoja sredstva. Mi smo angažirali odvjetnika, obratili smo se državnom odvjetništvu', kaže Baričević i dodaje da postoji istraga jer oni nisu jedini oštećeni.

Druga oštećena tvrtka - Asiona energija iz Splita lošije je prošla. Dio njezina novca, kako su nam rekli u telefonskom razgovoru već je podignut s privatnih računa. Prevaranti su im pokušali uzeti ukupno više od 22 milijuna kuna.

Iz Fine priznaju da je pokušaja prevare bilo, ali tvrde kako ni tu ovrhu prevaranti nisu uspjeli provesti. No iz Splita ponavljaju da je njihovoj tvrtki kćeri Vjetroelektrana Jelinek novac uzet s računa.

'U razdoblju od 1. do 4. travnja 2016. godine došlo je do pokušaja kaznenog djela podnošenjem krivotvorene isprave u Finu na provedbu ovrhe na teret drugih osoba. Detaljnije podatke Vam ne možemo iznositi, radi postupaka koji se radi toga vode pred nadležnim tijelima', poručili su iz FINA-e.

Iz Fine još ističu kako su ovakva kaznena djela iznimno rijetka i dogodila su se svega desetak puta iako je do sada provedeno oko 7 milijuna ovrha.

'Činjenica jest da je mali sustav kontrole i od strane javnih bilježnika i od strane Fine, ali mislim da možda zakon i nije koncipiran kako treba. To jest jako veliki iznos i vidljivo je na prvu da je rješenje krivotvoreno', kaže Baričević.

Da bi se zlouporaba sustava mogla dogoditi Fina je već upozoravala.

'Fina je još 2011. godine prvi puta upozorila nadležna ministarstva o navedenim mogućnostima zlouporabe sustava provedbe ovrhe te predlagala izmjene zakonodavstva u dijelu u kojem bi se rizik od zlouporabe mogao smanjiti na još manju mjeru, odnosno učiniti gotovo nemogućim. Fina je svoja upozorenja i prijedloge višekratno iznosila i kod svake izmjene Ovršnog zakona, ali prijedlozi Fine nisu do sada bili prihvaćeni', poručuju.

Policija za prevarantima intenzivno traga.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene