Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Glavaš

Doznajte tko je bio najslabija karika i priznao podmićivanje suca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Županijskog suda u Zagrebu odgodilo je donošenje odluke o optužnici za podmićivanje suca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš.

Jedan od osumnjičenih u slučaju podmićivanja suca Vrhovnog suda, Srećko Jurišić, priznao je sve što mu USKOK stavlja na teret i izvazvao pomutnju među obranom ostalih osumnjičenika. 'On je priznao sve što mu se stavlja na teret i nagodio se', rekao je za Dnevnik.hr Jurišićev odvjetnik Željko Gulišija.

Pročitajte i ovo Danica Ramljak Konačna pobjeda Bivša ravnateljica Ruđera: "Prekrasan je osjećaj što su svi sudovi u Hrvatskoj potvrdili da sam nezakonito smijenjena" Ivan Turudić Turudićevi tajni sastanci Predsjednik Visokog kaznenog suda podnio prijavu protiv Turudića

Nagodba koju je sud prihvatio jest kazna od dvije godine zatvora uvjetno uz rok kušnje od pet godina te vraćanje 70.000 eura državi.

Osumnjičeni HDSSB-ovac Ivan Drmić u telefonskom nam je razgovoru rekao kako je za priznanje doznao od odvjetnika te da ne razumije razloge zbog kojih je Srećko Jurišić priznao kazneno djelo, kojeg nije niti bilo.

Optužno vijeće, zbog novog momenta u čitavom slučaju, odgodilo je donošenje odluke o optužnici.

Odvjetnica Jadranka Sloković, koja brani poduzetnika Dragu Tadića, ističe kako elemenata kriminalnog djela u tom slučaju nema te smatra da je USKOK iznudio priznanje od najslabije karike.

HDSSB-ovac Ivan Drmić, poduzetnik Drago Tadić i još troje osumnjičenih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša trebali su se danas naći pred optužnim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda.

Ipak nitko od njih, osim Jurišića, nije se pojavio na sudu, jer su iskoristili pravo da se ne moraju pojaviti pred optužnim vijećem. To su umjesto njih učinili njihovi odvjetnici.

USKOK je optužnicu protiv Drmića (39), Tadića (50), njegove supruge Božice Tadić-Ćavar (49), splitskog poduzetnika Srećka Jurišića (43) i bivše zamjenice glavnog urednika 'Glasa Slavonije' i Glavaševe prijateljice Sanje Markotić (45) podigao početkom srpnja ove godine.

Tadića optužnica tereti da je lani u lipnju i srpnju, dok se na Vrhovnom sudu odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Glavaša i drugih zbog ratnog zločina, povezao ostale okrivljene kako bi pronašli osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce ili im ponuditi novac za povoljnu presudu za Glavaša.

Markotić i Drmić trebali su po optužnici prikupiti 700.000 eura, Božica Tadić-Ćavar trebala je koordinirati njihovo zajedničko postupanje, a Tadić i Jurišić kontaktirali su s više osoba i raspitivali se o stanju predmeta.

Pošto su Markotić i Drmić prikupili po 35.000 eura, novac je preuzeo Jurišić koji ga je trebao predati jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Glavaša, ali novac nije predao jer su Markotić i Drmić odustali i o tome obavijestili suokrivljenike.

Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, Markotić i Drmić podnijeli su osječko-baranjskoj policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prijevare neistinito navodeći da su novac predali nepoznatom počinitelju iako su znali da su 70.000 eura predali Jurišiću s dogovorenim ciljem, tvrdi USKOK, koji traži i da se Jurišiću oduzme 70.000 eura.

Okrivljenike se tereti za kaznena djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje te lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Drmiću je zbog tog slučaja skinut zastupnički imunitet. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene