Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenut prvi hrvatski jezični portal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski jezični portal prva je na internetu dostupna rječnička baza hrvatskoga jezika s gramatičkom razradom, a pokrenuli su ga Novi Liber i Sveučilišni računski centar.

Sadržaj toga portala temelji se na dosadašnjim izdanjima Novoga Libera, među kojima su Rječnik hrvatskoga jezika V. Anića (četiri izdanja), Rječnik stranih riječi V. Anića i I. Goldsteina (dva izdanja), Pravopis hrvatskoga jezika V. Anića i J. Silića, Hrvatski enciklopedijski rječnik te Kronologija: Hrvatska-Europa-Svijet. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Kroatizmi Engleski jezik uzeo je 39 hrvatskih izraza: Pogledajte o kojim se riječima radi Slika nije dostupna Prvi hrvatski redarstvenik Svečano postrojavanje kao u Tuđmanovo doba

Kako je u Hrvatskoj jezična kultura na vrlo niskoj razini, a na internetu je općenito najniža, prvi Hrvatski jezični portal i te kako je dobrodošao jer se baš na internetu njime unapređuje opća jezična kultura i uz ostalo otvaraju novi smjerovi u istraživanju jezika, utemeljeni na analizi upita postavljenih korisnicima i povratnim informacijama.

Sveučilišni računski centar razradio je programsku potporu i izgradio odgovarajuću bazu podataka s web-sučeljem. 

Od travnja do listopada traje eksperimentalna uporaba sustava koji će biti javno dostupan i njime će se besplatno moći služiti akademska i istraživačka zajednica.

Prema riječima mr. Nives Opačić, koja će uz mr. sc. Zorana Bekića, ravnatelja Srca, dr. sc. Pavla Goldsteina, prof. dr. sc. Damira Borasa i mr. sc. Miroslava Milinovića, pomoćnika ravnatelja Srca, predstaviti projekt 4. lipnja, portal je dragocjen jer će svatko moći ciljano pretraživati npr. gramatički opis, etimologiju, tuđice i slično.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene