Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokopan msgr. Marijan Oblak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zadarskoj katedrali sv. Stošije danas je uz sve crkvene počasti pokopan msgr. Marijan Oblak, zadarski nadbiskup u miru, koji je prošloga petka preminuo u 89. godini.

Pred velikim brojem vjernika misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz sudjelovanje gotovo svih hrvatskih biskupa, biskupa iz susjedne BiH i Slovenije, predstavnika Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj, te oko 200 svećenika iz Zadarske nadbiskupije i ostalih hrvatskih biskupija, brojnih redovnika, redovnica i sjemeništaraca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačno sahranjen Otkriveno mjesto na kojem je pokopan Tamerlan Carnajev Slika nije dostupna Nemilosrdna procedura Križ na Marjanu: Vrijeme ide, a Kerum treba nove dozvole

U vjerničkom mnoštvu bili su čelni ljudi Zadarske županije i grada Zadra, te ministar Božidar Kalmeta.

Od pokojnog nadbiskupa oprostili su se zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa, zatim kardinal Vinko Puljić, zadarski župan Stipe Zrilić i na kraju dr. Ante Uglešić, nećak preminulog nadbiskupa koji je ujedno i rektor Sveučilišta u Zadru.

U svojoj propovijedi kardinal Josip Bozanić uz ostalo je rekao da je msgr. Marijan Oblak bio zadnji živući hrvatski biskup koji je sudjelovao na Drugom vatikanskom koncilu.

"Opraštamo se od biskupa Stepinčeva doba koji je službu obavljao u teškim povijesnim vremenima i koji je doživio beatifikaciju svoga uzora kardinala Alojzija, opraštamo se od nadbiskupa koji je pod predsjedanjem kardinala Kuharića, zajedno s drugim hrvatskim biskupima predvodio narod u velikom jubileju kršćanstva u Hrvata, opraštamo se od zauzetog člana biskupske konferencije koji je dočekao uspostavu Hrvatske biskupske konferencije", rekao je kardinal Bozanić dodavši da zahvaljujemo Bogu za te slavne pastire koji su našoj Crkvi i narodu bili ponos, a nama ostaju uzori.

Nadbiskup Oblak uvijek se zalagao da se liturgija slavi sveto i
dostojanstveno, o čemu svjedoče liturgijska slavlja u ovoj katedrali, nastavio je kardinal Bozanić i dodao da je msgr. Oblak bio vjerni promicatelj koncilske liturgijske obnove te da je neumorno nastojao da i u doba komunističke vlasti vjernici imaju potrebne crkvene prostore. Očinskom ljubavlju radovao se svakoj novoj crkvi, drugi su rušili crkve, a on ih je, tomu usprkos, gradio, istaknuo je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić.

Zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa potanko je govorio o životnom, svećeničkom i biskupskom putu msgr. Marijana Oblaka, istaknuvši da tek danas možemo razumjeti njegovo potpuno i predano služenje zadarskoj crkvi i Crkvi u Hrvata. On je udario temelje evangelizaciji u Zadarskoj nadbiskupiji, provodio je posebnu pastoralnu skrb, gradio crkve i silno se radovao dolasku hrvatske države.

Kardinal Vinko Puljić uputio je kršćansku sućut rodbini msgr.
Marijana Oblaka. Rekao je da ga s preminulim nadbiskupom vežu brojne uspomene, pamtit će njegovo veliko povjerenje, suradnju Sjemeništa u Zadru i u BiH. Hrabro je govorio u komunističko vrijeme i spremno se odazivao na pomoć Crkvi u BiH, istaknuo je kardinal Puljić.

Zadarski župan Stipe Zrilić rekao je, opraštajući se od nadbiskupa Oblaka, da je njegov život bio ispunjen molitvama i predanjem Bogu.

Nakon oproštajnih riječi, tijelo preminulog nadbiskupa msgr. Marijana Oblaka, koji je umro u 89. godini života, 63. godini svećeništva i 50. godini biskupstva, pokopano je u katedrali sv. Stošije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene