Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve za sigurnost

POJAČANE MJERE SIGURNOSTI I U HRVATSKOJ Velik ispit imamo već idući tjedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjere sigurnosti odmah nakon terorističkih napada u Francuskoj pojačane su i u Hrvatskoj.

Na nogama je i policija i sigurnosno-obavještajne službe, a sve kako bi se građani osjećali sigurnima. Posebne mjere provodit će se na svim većim javnim okupljanjima. U zagrebačkoj Areni pojačane su mjere sigurnosti. Više je zaštitara, dvorana se dva puta pregledavala uoči utakmice.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Ilustracija Povećana opasnost od terorizma Slovenija produljila kontrolu granice s Hrvatskom i Mađarskom

'Do sada smo imali jedan pregled dvorane koji je vršila policija, to je naravno i sada slučaj. Osim toga redarske službe će još jednom pregledati kompletnu dvoranu. To je broj jedan. Broj dva je pregled svih ljudi koji ulaze i izlaze iz Arene Zagreb, dakle svih osobnih stvari koje imaju sa sobom i automobila', rekao je Goran Roknić, glasnogovornik RK PPD Zagreb koji je u subotu navečer u Areni igrao utakmicu.

U zloglasnoj briselskoj četvrti pretražuje se svaka kuća; pariški napadač u bijegu opasan je 'samoubilačkim pojasom'?

No pod posebnim režimom nije samo publika. 'Čak i za igrače. Prije nego što dođu na utakmicu otvaraju svi svoje torbe i svi će biti detaljno pregledani', kaže Roknić.

Strah od terorizma dignuo je cijelu Europu na noge. Provjerava se sve. To najbolje pokazuje i reakcija policije nakon dojave o sumnjivoj torbi u blizini francuskog veleposlanstva u četvrtak navečer. Pirotehničari u središtu grada, zatvaranje prometa... Na sreću, dojava se pokazala lažnom.

'U sustavu sigurnosti nema 'možda je nešto lažno, ili možda je nešto igra i zezancija'. U svakom slučaju svaka prijetnja koja dođe se provjerava kao i u ovom slučaju', pojašnjava Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

Veliki sigurnosni ispit idući tjedan

Pod posebnim povećalom je prihvatno - tranzitni centar u Slavonskom Brodu. 'Što se tiče stanja sigurnosti u kampu ono je vrlo visoko. Odnosno nemamo nikakvih problema', kazao je Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Posebna pozornost posvećuje se sprečavanju krijumčarenja oružja prema Europi. 'Kroz Hrvatsku se rade sve moguće radnje i razmjenjuju svi podaci da se spriječi da ilegalno oružje sa Zapadnog Balkana prođe kroz Hrvatsku do zemalja EU odnosno konkretno i nas', rekao je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

Pojačano rade i sigurnosno-obavještajne službe, no to građani neće osjetiti. 'Zato što oni svoje aktivnosti provode na jedan drugačiji način, toliko neizraženo, ali u svakom slučaju za sustav sigurnosti, da li štićene osobe, da li građane ili državu u cjelini oni su itekako značajan faktor, odnosno značajan temelj za sustav sigurnosti', kaže Marjanović.

Velik sigurnosni ispit Hrvatska će imati već idućeg tjedna kada u Zagreb stiže američki potpredsjednik Joe Biden.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene