Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljene karte

Pogledajte živite li na području najčešćih potresa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci s PMF-a objavili su karte s mjestima gdje su posljednjih desetljeća bili najčešći i najveći potresi.

Mnogi se sjećaju potresa u Stonu i upravo je to područje Dalmacije posebno trusno. Osim juga, potresi su česti na području Zagreba, dijela Dalmatinske zagore, te područje oko Senja i Novog Vinodolskog.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Kartu je, na temelju analize podataka o više od 50.000 potresa u Hrvatskoj tijekom posljednjih 135 godina, izradio pprofesor Marijan Herak sa zagrebačkog PMF-a.

Ove karte ne najavljuju potrese na određenom mjestu niti je moguće odrediti vrijeme budućeg potresa jer ono ni na koji način ne ovisi o tome kada se dogodio prethodni potres, kažu stručnjaci s PMF-a.

Određeni podaci, odnosno tzv. povratna razdoblja (T) imaju smisla samo za procjenu ukupnog broja potresa koji se mogu očekivati tijekom nekog duljeg razdoblja, ali ne i za procjenu vremena u kojem će se oni dogoditi, piše u sklopu objavljenih karata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene