Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prometna neodgovornost

Pogledajte što su nadzorne kamere zabilježile, a tek su postavljene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već u prvim satima postojanja, kamere su razotkrile prijestupnike. Na licu mjesta bila je i ekipa Dnevnika Nove TV.

Zagreb je od danas pod videonadzorom: postavljene su prve od 225 kamera koje bi na 75 lokacija trebale jamčiti bolju sigurnost građana. Bilježit će nepropisno parkiranje, šaranje zgrada ili nedopušteno odlaganje smeća.

Pročitajte i ovo Uhićena zbog prometnih prekršaja - 3 opasna vožnja Napravila niz prekršaja pa dobila 30 dana zatvora: Djeca nisu bila u sjedalicama, nije imala vozačku dozvolu... Slika nije dostupna Vozači oprez VIDEO Prometno redarstvo nova je sila na zagrebačkim ulicama

Vlasnici automobila koji su uhvaćeni u prekršaju ne znaju da su nadzorne kamere to snimile. Zadržavanje od tek nekoliko minuta je dovoljno da kazna dođe na njegovu adresu. Čim kamera snimi nepropisno parkirano vozilo, prometni redar upisuje prekršaj.

'I nakon određenog vremena šaljemo vlasniku vozila obavijest sa slikom da je vozilo to i to počinilo prekršaj', kaže Mate Kraljević iz Ureda za komunalno i prometno redarstvo. 'Ljudi staju isključivo na kolničkim trakama, bez obzira što su garaže u blizini. Bilo je i polukružno okretanje šlepera, recimo', ističe prometni redar Marko Starčević.

Nadzor kamerama odvija se na 6 lokacija u Šubićevoj i Martićevoj ulici. Kamere će bilježiti svako nepropisno parkiranje, nedopušteno odlaganje smeća ili šaranje po zgradama. Ukupno, na 75 lokacija bit će postavljeno 225 kamera. Sve to stoji 20 milijuna kuna. Pristup kamerama imat će i policija.

'Ako policija uspije spasiti jedan život pomoću ovih kamera, onda to sigurno se to ne može uspoređivati ni s čim', smatra Kraljević. Iz grada uvjeravaju kako ovim neće biti narušena privatnost građana. Sam gradonačelnik kaže da nije riječ ni o kakvom špijuniranju. Napominju kako se ovo isključivo radi za sigurnost stanovnika Zagreba. Uspiju li u tome, nadaju se da će kamere postaviti diljem Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene