Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije predstavljanja u Kninu

Pogledajte kako je izgledalo noćno gađanje i raketiranje helikopterima Kiowa u Slunju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noćno gađanje i raketiranje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior u srijedu su na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju proveli pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Gađanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (OS) RH general zbora Mirko Šundov te zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač sa suradnicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK provodi izvide Skandal s vojnim helikopterima: Remont preplatili 10 milijuna eura? Slika nije dostupna San svakog pilota Pogledajte kako moćni helikopter Kiowa raketira mete u Slunju

Kako je u četvrtak izvijestilo Ministarstvo obrane (MORH), noćnom bojnom gađanju prethodilo je dnevno gađanje održano dan ranije. Gađanja i raketiranja u noćnim uvjetima provedena su iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, pri čemu su piloti koristili NVG opremu za noćno letenje (Night Vision Googles – NVG).

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo provedbom noćnog gađanja naglasivši kako nabava i uvođenje u operativnu uporabu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior predstavlja iznimno značenje i vrijednost za izgradnju novih sposobnosti Oružanih snaga RH.

Po završetku bojnog gađanja i raketiranja pripadnici Eskadrile helikoptera vraćaju se u svoju matičnu bazu, a helikopteri Kiowa Warrior javnosti će biti predstavljeni u Kninu u subotu tijekom svečanog obilježavanja Dana Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO „Oluja“.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrlo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima.

U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene