Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 6 mjeseci ukradeno 738 vozila

Pogledajte kako svoja vozila najbolje zaštititi od krađe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mehanička zaštita mjenjača i dalje je najbolji osigurač, kažu stručnjaci.

U Hrvatskoj se na dan ukradu dva automobila - pokazali su podaci MUP-a. Ukupno je u prvih pola godine ukradeno 738 motornih vozila. Omiljena meta lopova prema MUP-ovim podacima i dalje su Volkswagen, ali krade se sve - od mopeda do tegljača. Policija upozorava građane da svakako zaštite vozila.

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Pronađene stvari Kaznena prijava Policija razbila zločinačko udruženje: Krali automobile i preprodavali dijelove

Hrvatski obijači automobliskih brava, precizno pokazuju MUP-ovi podaci, ostaju vjerni svojoj najdražoj marki. U prvoj polovici ove godine ukrali su najviše Volkswagena - čak 86. Druga opcija bila im je Opel - ukraden je 31. Na trećem su mjestu talijanske marke Fiat, Lancia i Alfa Romeo - ukradena su 54 vozila.

Razlozi za ovakvu top listu su različiti, ističe policija.

'Dostupnost specijalnih provalničkih alata, električnih naprava koje su nužne za otuđenje velike većine današnjih modela vozila, naravno tu su i zahtjevi odnosno ponuda i potražnja ilegalnog crnog tržišta', kazao je Robert Popović iz Odjela organiziranog kriminaliteta MUP-a.

Vozila ukradena u Hrvatskoj uglavnom završavaju kod naših istočnih susjeda. 'Moguće je da se u tim zemljama krivotvore identifikacijski podaci na vozilu, da se pribavi krivotvorena dokumentacija i da se iz te zemlje, znači negdje dalje, u nekakvu kranju odredišnu zemlju, ta vozila krijumčare', kazao je Popović. 

Mehanička zaštita mjenjača i dalje je najbolji osigurač, kažu stručnjaci. Obilježavanje automobila graviranjem registracije na stakla najraširenija je zaštita u SAD-u gdje se i krade najviše automobila.

'Lopov koji krade na cesti dobiva od 300 do 500 eura po vozilu. Ako on takvo obilježeno vozilo doveze svom šefu, on mu ga neće uzetim jer je to prevruća, preosjetljiva roba', kazao je Nebojša Frandolić, stručnjak za sigurnost automobila.

Iako nema zaštite koja se ne može probiti i stručnjaci i policija poručuju - bilo kakva zaštita lopova će odvratiti od krađe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene