Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomske teme

Sve mora biti savršeno: Ovako su tekle pripreme za summit EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi je dan dvodnevnog sastanka na vrhu Europske unije na kojem kao promatrač sudjeluje i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Summitom će dominirati ekonomske teme. Čelnici 25 zemalja članica trebali bi potpisati ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jačanju fiskalne discipline kako bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Objava na Facebooku Milanović poručio: "Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti" Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije"

Potpisivanjem fiskalnog ugovora, zapravo se stvara fiskalna unija. 'To znači da se igra po novim pravilima, proračunski deficiti bit će strogo ograničeni pod prijetnjom tužbe', istaknuo je Milanović tijekom jučerašnje sjednice Vlade.

>> EU dogovorio fiskalnu disciplinu, predložili otpis dugova Grčkoj

'Za Hrvatsku je prednost što to još neko vrijeme može promatrati sa strane i analizirati. Onaj tko se ne može s time nositi, tko je slab i ne raspolaže dobro svojim novcem neka razmisli dva puta hoće li to prihvatiti, ali Hrvatska već sada ide u pravcu koji određuje fiskalna unija', naglasio je Milanović.

Samo su Velika Britanija i Češka odlučile da neće potpisati novi fiskalni pakt. Očekuje se također da će čelnici EU-a potvrditi odluku o dodjeli kandidatskog statusa Srbiji. Na summitu bi trebao ponovno biti izabran Herman Van Rompuy na novi dvoipologodišnji mandat na čelu Europskog vijeća.

U priloženim videima možete pogledati kako su tekle pripreme za summit, te koordinacijski sastanak na kojem su, između ostalih, sudjelovali predsjednik Europske Komisije Jose Manuel Barroso, premijerka Danske Helle Thorning-Schmidt, predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz. U prilogu se nalazi i animacija izbora i uloge predsjednika Europskog Vijeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene