Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telefonom možete uštedjeti

Pogledajte kako izgleda 'pametan dom' u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niže troškove režija donose i najnovija tehnološka otkrića.

Pomoću aplikacije jednim klikom na pametnom telefonu možete prilagoditi jačinu svjetla u stanu, grijanje, hlađenje, sigurnost. To možete učiniti s bilo kojeg mjesta na svijetu, a pritom ne morate brinuti jeste li primjerice ostavili uključeno glačalo.

Pročitajte i ovo Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode Ilustracija Podaci HNB-a Evo koliko Hrvati imaju na štednji, objavljena je i brojka milijunaša, njihov novac premašuje 2,4 milijarde eura

Prije dolaska kući, jednim klikom, Alen Karlo u stanu priredi ugođaj koji će mu najviše odgovarati. "Neke lampe na 25 posto neke na 50 i tako dalje da se stvori jedan ugodan ambijent u cijelom prostoru", ističe on.

Ručno korištenje uređaja gotovo da može zaboraviti. Sustav pametne kuće omogućuje mu da upravlja svim elektroničkim uređajima gdje god bio. Može kontrolirati klima uređaj, grijanje, tendu, svjetla, pa čak i kućanske aparate. Korištenjem ovog sustava Alen ima do 30 posto manje troškove režija.

"Nema vas nekoliko dana, normalno grijanje ćete imati isključeno, par sati prije nego što se vraćate, vi zapravo dodirom na jedan gumb palite grijanje i ulazite u jedan temperirani prostor", pojašnjava Alen. Pametnu kuću osmislili su hrvatski stručnjaci.

"Uz uštedu energije i komfora, nudimo i sigurnost. Znači protuprovalu, protupožar, protuplinski sustav i protupoplavni sustav", kaže Davor Prpić vlasnik tvrtke IT HOME. Kako bi zavarao moguće lopove, za vrijeme odlaska na godišnji odmor ili na put Alen napravi scenarij u kojem se svjetla i drugi aparati sami povremeno uključuju, tako daju dojam kao da je kod kuće. U slučaju bilo kakvih problema obavijest mu stiže u obliku sms poruke ili emaila.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene