Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred kamerama

Novinarka Dnevnika Nove TV doznala hoće li doživjeti duboku starost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije tri tjedna novinarka Dnevnika Nove TV, Ana Pejičić, krenula je u potragu za odgovorom - hoće li doživjeti duboku starost.

Naše kamere zabilježile su cijeli proces - od vađenja krvi, detaljnih analiza na Institutu Ruđer Bošković do konačnog rezultata. Podsjetimo, telomere su strukture na krajevima naših kromosoma, koje izgledaju poput čvora. Pomoću njih možemo izračunati svoju starost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne može jednostavnije MNOGI NEĆE POVJEROVATI Najstarija osoba na svijetu otkrila tajnu dugovječnosti Slika nije dostupna Dosegli smo 'plafon' Ništa od vječnog života, otkriveno koliki nam je 'rok trajanja'

>> Novinarka Dnevnika Nove TV doznaje koliko dugo će živjeti!

Nakon tri tjedna, analiza mojih telomera napokon je gotova. Tim doktora Rubelja detaljno je analizirao moj DNK kako bi došli do rezultata. Kucam i ulazim u laboratorij.

Dugoočekivani rezultati dočekali su me na stolu u kuverti. "Prosjek Vaših telomera je malo iznad prosjeka populacije za Vašu dob. To je baš dobro. Da, to je jako dobro. Meni se sviđa", rekao mi je Ivica Rubelj s Instituta Ruđer Bošković.

Drugim riječima, trebala bih doživjeti duboku starost. "Ljudi koji imaju duže telomere, oni u prosjeku žive duže i vitalniji su", pojašnjava Rubelj. Također, doznala sam kojoj genetičkoj dobi pripadam. "U Vašem slučaju, to bi bile 22 godine", otkrio mi je Rubelj.

Da bih još više usporila gubitak telomera, dobila sam i par savjeta. "Bilo bi dobro da malo pripazite na svoje zdravlje i rekreaciju", napomenuo je Rubelj. Preporučuje se što više voća i povrća, svakodnevne šetnje, rekreacija i opuštanje. Budem li se toga pridržavala, smiješi mi se duboka starost, možda čak i 100-ta!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene