Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MARIĆ U SABORU

''Ni u najluđim snovima nisam zamišljao da ću morati izgovarati ovu rečenicu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Marić, ministar financija, u govoru koji je unaprijed pripremio i pročitao, odbacio je sve optužbe na svoj račun.

Unatoč tome što sam na desetine puta stajao ovdje ispred vas, branio brojne zakone, nikad, ni u najluđim snovima nisam zamišljao da ću morati izgovarati ovu rečenicu koju ću sada reći. A to je da odmah na početku želim odbaciti sve što stoji u prijedlogu za izglasavanje mog nepovjerenja, meni kao ministru financija, potpuno promašeno i neutemeljeno", rekao je Zdravko Marić na početku svog izlaganja u Saboru

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake

Marić je rekao da posebice odbacuje da je u obnašanju javnog posla bilo kojim postupkom pogodovao ili stavljao bilo kakav privatni interes ispred javnog. "A što se tiče navodnog sukoba interesa, s obzirom na činjenicu da sam radio u Agrokoru četiri godine, držim da to nipošto ne znači automatsku diskvalifikaciju za obnašanje određenih dužnosti u Vladi, pa tako ni dužnosti ministra financija", rekao je Marić. 

Dodao je da je radom u privatnom sektoru stekao dodatno, dragocjeno iskustvo koje mu pomaže u boljem razumijevanju i sveobuhvatnijem sagledavanju gospodarskih i financijskih problema.

Marić je rekao da ga s Agrokorom veže jedino briga za stabilnost gospodarskog i financijskog sustava. "Ja nisam dioničar niti udjelničar u bilo kojem od društava iz koncerna Agrokor. S Agrokorom nemam ugovor koji bi mi omogućio povratak u bilo koji dio koncerna Agrokor nakon isteka dužnosničkog mandata", rekao je Marić, dodajući da su ispod svake razine ljudskog dostojanstva insinuacije koje se na teret stavljaju njegovoj obitelji.

"Nitko od moje uže, a i šire obitelji, nije zaposlen u tvrtkama iz sustava Agrokora. Stoga nemam nikakvog privatnog interesa koji bi me vezivao uz koncern Agrokor i koji bi uvjetovao moje pogodovanje Agrokoru", rekao je Marić.

Od odlučivanja o Agrokoru izuzeo se, kaže, vođen kulturom samoizuzimanja zbog činjenice da je određeno vrijeme bio njihov zaposlenik. Ponovio je da je u koncernu bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, zadužen za izradu makroekonomskih analiza i projekcija. "Financijska izvješća sam dobivao kad su bila gotova i kad su bila revidirana", ponovio je.

Saznanja o Agrokoru je, kaže, proteklih godinu i nešto dana imao iz javno dostupnih pokazatelja i ocjena rejting agencija te da ni te rejting agencije do siječnja ove godine nisu dovodile u pitanje likvidnost Agrokora.

"Mogu potpuno čiste savjesti potvrditi da sam sve svoje poslove radio predano, odgovorno i pošteno, u skladu sa svojim stručnim i intelektualnim potencijalom. Ponosan sam na sve što sam u životu radio, na sve poslove koje sam obavljao od studentskih dana do ove časne dužnosti ministra financija. Mogu prihvatiti kritičku raspravu o rezultatima moga rada, ali ne mogu prihvatiti olako dovođenje u sumnju moju profesionalnu i ljudsku čast i poštenje. Zbog toga na kraju, pred ovim časnim domom, i cijelom hrvatskom javnošću, zbog sebe, a još više zbog svoje obitelji, prijatelja, kolega i brojnih hrvatskih građana koji mi pružaju potporu, još jednom odbacujem sve neutemeljene optužbe i objede na moj račun", rekao je Marić, nakon čega mu je dio zastupnika zapljeskao.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene