Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi pogledajte!

Ekskluzivno na portalu Dnevnik.hr: 'Jedan dan na Zemlji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj je dokumentarac u isto vrijeme sniman u svim zemljama, a svatko je prikazao svoje tumačenje današnjeg svijeta. Na Dan planeta zemlje, ovu nedjelju, bit će prikazan u svim zemljama svijeta. U Hrvatskoj, prvi će ga prikazati naš portal Dnevnik.hr u 12 sati!

Radi se o filmskom kolažu nastalom od preko 3.000 sati video materijala koje je snimilo preko 19.000 filmskih profesionalaca i amatera iz svih zemalja svijeta na isti dan, 10. listopada 2010. Zajedno su stvorili sliku međusobne povezanosti čovječanstva kakva nikad do sad nije bila moguća. Premijera filma održat će se 22. travnja u više od 160 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Ekskluzivno ćete ga moći pogledati ovu nedjelju 22. travnja na našem portalu Dnevnik.hr u 12 sati!

Film je nastajao četiri godine, a potporu projetku pružili su i Ujedinjeni narodi. Kako bi u snimanju sudjelovalo što više zainteresiranih, inicijatori projekta JEDAN DAN NA ZEMLJI donirali su kamere UN-ovim uredima u 95 zemalja, što je omogućilo snimanje neobičnih prizora iz prve ruke, uključujući snimke udaljenih sela Papue Nove Gvineje i Abyeije, pokrajine u Južnom Sudanu čija je povijest obilježena pograničnim sukobima.

'Pregledavajući tisuće sati snimljenog materijala, shvatio sam da postoji bezbroj priča u svijetu koje čekaju da budu ispričane' - kazao je Kyle Ruddick, osnivač i redatelj filma JEDAN DAN NA ZEMLJI. 'Samo činjenicom da smo ljudima omogućili mjesto, on-line platformu putem koje s drugima mogu podijeliti svoju priču, uspjelo nam je motivirati pojedince i kolektive da snimaju u svim zemljama svijeta, a da pritom nismo trebali putovati van vlastitih zemljopisnih granica. Na ovaj način stvaramo novi filmski žanr, koji milijunima naših korisnika omogućuje stvaranje filmova, TV emisija i novih medija. Moć ove nove medijske budućnosti je što omogućuje dijeljenje do sad neviđenih sadržaja koje stvaraju sami korisnici za ostale korisnike.'

>> 'Jedan dan na Zemlji': Film izabran od 3.000 sati videa iz čitavog svijeta!

U filmu je korištena muzika dobitnika Grammyja Paula Simona i Tinariwena, Fele Kutija, Sigur Rós i DJ Cut Chemista. JEDAN DAN NA ZEMLJI bilježi zadivljujući spektar ljudskih iskustava, od rođenja djeteta u Mongoliji do žene čiji je hobi sakupljanje zidnih satova u favelama Rio de Janeira. Film ukazuje na to kako krize s kojima se suočava svijet – od nestašice vode do siromaštva – povezuju sve nas, stanovnike svijeta, te nudi rijetko viđene snimke života u Sjevernoj Koreji i Iranu.

Pored samog filma, Projekt JEDAN DAN NA ZEMLJI stvorio je jedinstvenu javnu video arhivu otvorenu za razmjenu svim filmskim stvarateljima diljem svijeta. Financiranje filma omogućeno je iz više izvora, u velikom dijelu uz podršku Zaklade Ford i njezine inicijative JustFilms.

Prvo izdanje JEDNOG DANA NA ZEMLJI ne sadrži snimke iz Hrvatske. U drugom godišnjem snimanju održanom 11. studenog 2011. UNDP je sudjelovao snimajući priču o obitelji iz sela Ajderovac nedaleko Gračaca koja već 4 godine žive bez električne energije na brdovitom, nepristupačnom terenu baveći se poljoprivredom i uzgojem stoke. U Ajderovac se u međuvremenu vratila struja zahvaljujući maloj solarnoj elektrani koju je UNDP instalirao na krovu obiteljske štale.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene