Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poettering preporuča daljnju suradnju s Haagom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering nije želio komentirati jučerašnju presudu Haškog suda trojici ratnih zločinaca odgovornih za pokolj u Ovčari ali je izrazio uvjerenje kako je ta presuda privremena i očekivanje da svi krivci dobiju primjerenu i pravednu kaznu.

"Europski parlament pozdravlja i ohrabruje stvaranje pretpostavki za povratak svih onih koji se žele vratiti", rekao je Poettering u odgovoru na novinarsko pitanje o tome koliko jučerašnja presuda Haškog suda pomaže u stabilizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i težnji EU da Hrvatska omogući sve uvjete za povratak srpskih izbjeglica u svoje domove.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

"Ne želim komentirati pravorijek Haškog suda ali želim naglasiti kako očekujemo da svi krivci dobiju primjerenu i pravednu kaznu. To je ono što očekujemo od Haškog suda", rekao je predsjednik Europskog parlamenta.

"Koliko znam jučerašnja presuda Haškog suda je privremena jer je (glavna tužiteljica) Carla del Ponte najavila žalbu. Ona je već dala ocjenu sudske odluke, a ima najveći mogući uvid u događanja i zločine. Ja imam veliko povjerenje u glavnu tužiteljicu i ako ona najavljuje žalbu onda će to sigurno imati efekta", zaključio je Hans-Gert Poettering.

Poettering je preporučio Hrvatskoj da nastavi suradnju s Haškim sudom bez obzira na razočaranost jučerašnjom presudom.

"Moja je preporuka i savjet da se suradnja s Haškim sudom svakako nastavi", rekao je Poettering u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentira informaciju da je Hrvatska stranka prava zatražila suspenziju provedbe Zakona o suradnji s Haškim sudom te moguće reperkusije toga po suradnju Hrvatske i EU.

"Stalno se u praksi događa da se neku presudu, sudsku odluku, smatra pogrešnom, ali za to postoji institut žalbe koju je (glavna tužiteljica ICTY-a) Carla del Ponte već i najavila", rekao je Poettering nakon susreta s predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU Zoranom Milanovićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene