Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Poettering podržava arbitražu za granicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering podržao je u četvrtak hrvatski prijedlog da se otvoreni problemi sa Slovenijom u vezi s granicom riješe pred nekim međunarodnim pravosudnim tijelom, ako se ne može postići bilateralni dogovor.

Poettering je nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom rekao da bi poželjno rješenje bilo izlazak "pred neki međunarodni sud u Hamburgu ili u Den Haagu, a za to je potreban dogovor dviju vlada".

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Premijer Sanader je rekao da je u srijedu i četvrtak u razgovorima s čelnicima Europskog parlamenta bilo riječi o odnosima između Hrvatske i Slovenije. "Svi se slažu da je to bilateralno pitanje i da nije i ne može biti multilateralno, europsko pitanje", rekao je Sanader.

Premijer je ponovio da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske i partnerske zemlje, koje imaju "puno više zajedničkog nego tih nekoliko problema".

"Kada je riječ o Savudrijskoj vali, ukoliko ne možemo, a ne možemo to riješiti bilateralno još od raspada Jugoslavije, onda treba ići pred međunarodno pravosudno tijelo, što je hrvatska Vlada službeno predložila slovenskoj još u jesen 2005. godine", rekao je Sanader, dodajući da se prije toga parlamenti dviju zemalja trebaju obvezati da će se pridržavati odluke međunarodnog pravosudnog tijela.

Prijedlog o međunarodnoj arbitraži u srijedu je podržao i zastupnik u Europskom parlamentu, austrijski socijalist Hannes Swoboda, koji je ujedno i izvjestitelj za Hrvatsku.

"To bi pitanje trebalo prvo pokušati riješiti između Slovenije i
Hrvatske. Ako to ne bude vodilo prema pozitivnom ishodu, onda bi trebalo ići na međunarodnu arbitražu", rekao je Swoboda nakon sastanka hrvatskog premijera sa zastupnicima socijalističke frakcije u Europskom parlamentu.

Swoboda je podržao prijedlog hrvatske strane, koja smatra da se pitanja o razgraničenju trebaju riješiti pred međunarodnom sudskom instancom, ako nema mogućnosti za bilateralni dogovor.

Swoboda je podnio amandman na svoje izviješće o napretku Hrvatske, koje je krajem siječnja predstavljeno u vanjskopolitičkom Odboru Europskog parlamenta. Tim se amandmanom pozivaju obje strane da "iskoriste sve dostupne prilike za postizanje dogovora o svim otvorenim graničnim pitanjima i poziva ih da se suzdrže od bilo kakvih
jednostranih akcija koje bi mogle spriječiti takav dogovor. U slučaju da ne dođe do takvog dogovora, pozivaju se dvije strane da razmotre mogućnost pribjegavanja međunarodnoj arbitraži za rješavanje graničnih pitanja", glasi amandman koji je predložio Swoboda.

Na izviješće o napretku Hrvatske dosad je podneseno preko stotinu amandmana. Vanjskopolitički odbor će o tome glasovati krajem ovoga mjeseca, a nakon toga se šalje na plenarnu sjednicu Parlamenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene