Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bomba na suđenju

Poduzetnik Krota priznao da je s Mamićima izvlačio novac iz Dinama: "Želim da se ovaj postupak što prije riješi"

Još jedan od optuženika za izvlačenje novca iz NK-a Dinamo u aferi Dinamo 2, poduzetnik Igor Krota, u utorak je u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima priznao krivnju za kaznena djela iz optužnice.

Na početku ročišta na osječkom Županijskom sudu Igor Krota najavio je da želi promijeniti svoj raniji iskaz, a potom izjavio da u cijelosti prihvaća ono što mu se stavlja na teret, da se osjeća krivim za kaznena djela iz optužnice i da ne želi iznositi obranu ni odgovarati na daljnja pitanja.

S obzirom na priznanje krivnje i u cilju svrsishodnosti postupka Uskok je predložio da se daljnji postupak protiv Krote razdvoji od ostalih optuženika, što je sudsko vijeće i prihvatilo.

Krota je prethodno otkazao punomoć dosadašnjem branitelju, zbog čega su odgođene prošlotjedne rasprave, kako bi mogao imenovati novog odvjetnika.

Ovo je drugi okrivljenik u aferi Dinamo 2 koji je priznao krivnju, nakon što se potkraj listopada okrivljeni nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan nagodio s Uskokom pa je, temeljem sporazuma, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Od 1. prosinca Promjena koja se tiče i brojnih Hrvata: Europska zemlja uvodi novu vinjetu, dosadašnja poskupljuje

Vuksan je proglašen krivim zbog pomaganja u pokušaju zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, a prije sporazumne presude otkazao je punomoć svojoj dotadašnjoj odvjetnici Kseniji Vržini.

Mamićev odvjetnik tvrdi da Krotino priznanje neće imati utjecaja na ishod suđenja

Odvjetnik bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića Filip Glavaš rekao je u utorak kako današnje Krotino priznanje krivnje neće ni na koji način utjecati na tijek kaznenog postupka u aferi "Dinamo 2" niti na ulogu njegovog branjenika u tome postupku.

U izjavi novinarima Glavaš je kazao da kao i u slučaju prethodne nagodbe okrivljenika Nikkyja Arthura Vuksana s Uskokom, može samo nagađati zbog čega je Krota odlučio priznati krivnju.

Smatra da je Krota, na taj način htio završiti ovu epizodu u svome životu, jer je vrlo vjerojatno svjestan da će, bez obzira na utvrđene dokaze i činjenice, biti proglašen krivim. Drži da si je Krota na ovaj način želio olakšati situaciju, zatvoriti ovo poglavlje svoga života te krenuti dalje i da ga s te strane razumije.

Nije želio komentirati očekuje li eventualne nove nagodbe ostalih okrivljenika, jer smatra da, ako ih i bude, neće ni na koji način utjecati na poziciju Zdravka Mamića.

Glavaš ističe kako i danas ispitani svjedoci potvrđuju da su od Zdravka Mamića primali gotovinske isplate u ime NK Dinama, a što potvrđuje tezu obrane da su sva sredstva koja su podizana s klupskog računa u austrijskom Klagenfurtu utrošena isključivo za poslovanje kluba.

Slijede iskazi novih svjedoka

U nastavku današnjeg suđenja očekuju se iskazi svjedoka, bivših igrača Jasmina Agića, Nikole Jurčevića i Vladimira Vasilja.

U aferi Dinamo 2 za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Pročitajte i ovo Ilustracija prognoza darija brzoje Doznajte kad stiže nova promjena vremena i gdje možemo očekivati još snijega

U optužnici, na gotovo 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene