458478
458478
458478
458478
458478

IMAJU PORUKU ZA VLADU Oni koji najviše guraju hrvatsko gospodarstvo od Vlade očekuju puno

  • , 27.11.2016., 07:15
  • Autor:
  • komentara

Menadžeri, poduzetnici i izvoznici poštedjeli premijera i ministre javne kritike, ali od nove Vlade traže lakše poslovanje i brža rješenja problema koji ih godinama muče.

 
 
 
 
Očekivanja od nove Vlade (Video: Dnevnik Nove TV)
Očekivanja od nove Vlade (Video: Dnevnik Nove TV)

Oni koji najviše guraju hrvatsko gospodarstvo imaju i velika očekivanja od nove Vlade. Menadžeri, poduzetnici, izvoznici traže lakše poslovanje i brža rješenja za probleme koje ih godinama muče. A za Plenkovićevu Vladu imaju poruku i kad je riječ o kadroviranju.

Kristina Martinović mlada je menadžerica koja je otvorila put stranim prehrambenim proizvodima i to iz Vukovara. I dokazala da se može.

"Najveći problem s kojima se mi borimo je samo tržište na koji država nema toliki veliki utjecaj. To je konkurencija s kojom se svakodnevno borimo", kaže Martinović.

Vlada je nova, a problemi stari. Pa domaći izvoznici u toj borbi, u kojoj ih često koči spora birokracija i zakoni, traže veću podršku od države.

"Nema razvoja bez izvoza, tržište je premalo, možemo imati masu malih poduzećakoja će odlično poslovat na domaćem tržištu, međutim, to neće donijeti onaj snažni iskorak", kaže Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici.

Ipak, novoj postavi u Banskim dvorima daju šansu. Baš kao i Vladimir Ferdelji, poznat kao žestoki kritičar vlasti. Ne napada, već spominje godine blagostanja.

"Nadam se da je pred nama onih sedam debelih krava. S jednim kotačem se ne može kroz Gorski Kotar, nadam se da će ova Vlada donijeti i ostala tri kotača, pa da krenemo malo brže", kaže Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.

Žurba s kadroviranjem

Nova vlast je žurila i s kadroviranjem, pa je istodobno s gafom Mosta i pokušajem zapošljavanja u Hrvatskim vodama, Plenkovićeva vlada odlučila da će u ključnim hrvatskim tvrtkama imenovati privremena vodstva do raspisivanja natječaja Poruka struke je jasna.

"Nije važno samo to tko će biti članovi uprava, jednako je važno i tko će sjediti u nadzornim odborima. Ni to ne mogu biti sinekure za političare", kaže Esad Čolaković, glavni menadžer CROMA-e.

Bivši premijer Nikica Valentić ne misli da će im to naštetiti, ali u kumskim vezama vidi problem. "To je incident koji se desio, to je možda i pomanjkanje političkog iskustva, ali dobro da se odmah poruka prihvatila, a to je da se moraju stvari mijenjati", kaže Valentić, dodajući da je bio na sastanku s Plenkovićem, ali da je sastanak bio više privatne naravi. Plenković, kaže, ima njegovu poruku i drži mu fige.

Javne kritike premijera i ministre, zasad su, poštedili.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se