Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasad ih štede

IMAJU PORUKU ZA VLADU Oni koji najviše guraju hrvatsko gospodarstvo od Vlade očekuju puno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Menadžeri, poduzetnici i izvoznici poštedjeli premijera i ministre javne kritike, ali od nove Vlade traže lakše poslovanje i brža rješenja problema koji ih godinama muče.

Oni koji najviše guraju hrvatsko gospodarstvo imaju i velika očekivanja od nove Vlade. Menadžeri, poduzetnici, izvoznici traže lakše poslovanje i brža rješenja za probleme koje ih godinama muče. A za Plenkovićevu Vladu imaju poruku i kad je riječ o kadroviranju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poduzetnici u mukama IZVOZNICI TRAŽE SLABIJU KUNU Vujčić: 'To bi bio povratak u Jugoslaviju' Slika nije dostupna Borba s deficitom Linić: Ne dogovorimo li se s Bruxellesom, slijede snažniji rezovi

Kristina Martinović mlada je menadžerica koja je otvorila put stranim prehrambenim proizvodima i to iz Vukovara. I dokazala da se može.

"Najveći problem s kojima se mi borimo je samo tržište na koji država nema toliki veliki utjecaj. To je konkurencija s kojom se svakodnevno borimo", kaže Martinović.

Vlada je nova, a problemi stari. Pa domaći izvoznici u toj borbi, u kojoj ih često koči spora birokracija i zakoni, traže veću podršku od države.

"Nema razvoja bez izvoza, tržište je premalo, možemo imati masu malih poduzećakoja će odlično poslovat na domaćem tržištu, međutim, to neće donijeti onaj snažni iskorak", kaže Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici.

Ipak, novoj postavi u Banskim dvorima daju šansu. Baš kao i Vladimir Ferdelji, poznat kao žestoki kritičar vlasti. Ne napada, već spominje godine blagostanja.

"Nadam se da je pred nama onih sedam debelih krava. S jednim kotačem se ne može kroz Gorski Kotar, nadam se da će ova Vlada donijeti i ostala tri kotača, pa da krenemo malo brže", kaže Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.

Žurba s kadroviranjem

Nova vlast je žurila i s kadroviranjem, pa je istodobno s gafom Mosta i pokušajem zapošljavanja u Hrvatskim vodama, Plenkovićeva vlada odlučila da će u ključnim hrvatskim tvrtkama imenovati privremena vodstva do raspisivanja natječaja Poruka struke je jasna.

"Nije važno samo to tko će biti članovi uprava, jednako je važno i tko će sjediti u nadzornim odborima. Ni to ne mogu biti sinekure za političare", kaže Esad Čolaković, glavni menadžer CROMA-e.

Bivši premijer Nikica Valentić ne misli da će im to naštetiti, ali u kumskim vezama vidi problem. "To je incident koji se desio, to je možda i pomanjkanje političkog iskustva, ali dobro da se odmah poruka prihvatila, a to je da se moraju stvari mijenjati", kaže Valentić, dodajući da je bio na sastanku s Plenkovićem, ali da je sastanak bio više privatne naravi. Plenković, kaže, ima njegovu poruku i drži mu fige.

Javne kritike premijera i ministre, zasad su, poštedili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene