Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poduzetnici o rastu BDP-a: "Nije dobro već raditi prognoze, na jesen ćemo biti pametniji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prva tri mjeseca ove godine hrvatsko gospodarstvo raslo je za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pokazala je to prva objavljena procjena Državnog zavoda za statistiku. Najveći pozitivan doprinos rastu dao je rast izvoza roba dok je negativno utjecao pad inozemne potražnje. To je već deseto tromjesečje da BDP raste. Ipak radi se o manjem rastu nego u posljednjem tromjesečju 2016. godine.

Gospodarski rast u skladu s očekivanjima

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

Iz vlade kažu kako je gospodarski rast u skladu s njihovim očekivanjima.  Ističu da treba uzeti u obzir činjenicu da je prošle godine Uskrs, a s njim ide i uskrsna potrošnja, bio u prvom kvartalu, dok je ove godine Uskrs bio u travnju pa je i gospodarski rast nešto manji nego što je mogao biti. Iz oporbenog SDP-a pak tvrde kako je došlo do usporavanja gospodarstva.

„Unatoč određenim pokazateljima poput industrijske proizvodnje koji ukazuje na blago usporavanje pojedinih segmenata industrijske proizvodnje ipak u smislu ukupne gospodarske aktivnosti i dalj smo na tragu jedne stabilne i održive stope rasta tako da je to na tragu naših očekivanja“, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić poručuje kako je riječ o usporavanju gospodarskog rasta.

„Očigledno je da politička nestabilnost i sve ono što se događa u hrvatskoj ekonomiji prije svega problem Agrokora će posebno u drugom kvartalu doći do izražaja“, kazao je Grčić

Prerano za prognoze

Na vijest o BDP-u reagirali su i poduzetnici. Glavna poruka ovogodišnjeg Dana poduzetnika jest - bez strukturnih reformi i političke stabilnosti nema ni jačeg oporavka gospodarstva. Gordana Deranja je ispred Hrvatske udruge poslodavaca istaknula kako prognoze govore da bi se, ako ne bude loših scenarija za Agrokor, sadašnji rast trebao nastaviti na sadašnjoj razini ili malo ispod. Poručuje i da time poduzetnici ne mogu biti zadovoljni te da nas takve stope rasta neće izvući iz skupine gospodarski najslabijih članica Unije.

„Mislim da još nije na temelju ovih podataka dobro raditi prognoze, sigurno pred nama je možda još uspješnija turistička sezona, pa ćemo negdje na jesen biti pametniji kada vidimo malo duži period da vidimo imamo li rast ili stagniramo“, kazala je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene