Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o olakšicama za istraživanje i razvoj

Uspješni poduzetnici gube strpljenje: Lex Agrokor donesen preko noći, oni čekaju godinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije godine tvrtke u Hrvatskoj čekaju da se donese zakon bez kojeg ne mogu ostvarivati porezne olakšice za troškove istraživačko-razvojnih projekata.

Vlade su se mijenjale, s njima su dolazila i obećanja, ali novog zakona još uvijek nema, a projekti stoje. Tvrtke gube strpljenje i poručuju Vladi – Lex Agrokor pokazao je da se zakon može donijeti preko noći. Zašto onda ne može i ovako jednostavan zakon?

Pročitajte i ovo Ilustracija Prestao se proizvoditi Pacijenti ostali bez lijeka koji spašava život, iz HALMED-a odgovaraju: "Potrebe tržišta zadovoljio je drugi lijek" Ilustracija opskrbite se na vrijeme Pliva najavila nestašicu svog poznatog lijeka protiv bolova

Naime, upravo je stopiranje poreznih olakšica za istraživanje i razvoj novih proizvoda poznatoj hrvatskoj softverskoj tvrtki nanijelo štetu. „Nama se konkretno radi o nekoliko milijuna kuna koje bismo uložili u zapošljavanje novih ljudi i razvoj tvrtke“, kaže poznati poduzetnik Damir Sabol.

"Obećanja smo se naslušali"

Zakon koji je regulirao olakšice prestao je vrijediti 2014. godine, a novog još nema. U Udruzi izvoznika softvera kažu - obećanja smo se naslušali. „Sutra će, prekosutra će pa se projekti nekako odgađaju, prolongiraju i naravno da poduzetnici čekaju. Bilo bi bolje da su rekli – neće biti. Znali bismo na čemu smo pa bismo otišli u Veliku Britaniju i pokupili to tamo“, kaže Tajana Barančić, predsjednica Udruge izvoznika softvera Cisex.

A oni jedva dočekali. Britanci Damiru nude fleksibilne uvjete za istraživanje i razvoj, sve kako bi prenio svoj posao u London. „Ne moramo nešto unaprijed pokazivati, dokazivati, nego velimo 'ove smo troškove imali' – i onda nam oni isplate 125 % od tih troškova za istraživanje i razvoj. Za razliku od Hrvatske u kojoj sad ništa nema“, kaže Sabol.

Na udaru ICT i farmaceutska industrija

Uz ICT najviše trpi farmaceutska industrija. Naša najveća farmaceutska kompanija godišnje ulaže oko pola milijarde kuna u istraživanje i razvoj novih proizvoda. „Ako dodamo ostale farmaceutske kompanije u Hrvatskoj, taj je iznos značajno veći i dobro bi bilo da čim prije dođemo do zakonskog okvira koji bi omogućio poticaje jer u suprotnom investicije za istraživanje i razvoj idu u druge zemlje. Mi smo sigurno izgubili dva, tri projekta koje smo u našoj kompaniji mogli raditi mi, a vjerojatno su otišli u neke druge zemlje zbog lošijeg poreznog okvira“, kaže Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive.

Ministarstvo i nakon toliko godina samo odgovara – 'radimo na tome'

Gdje je zapelo, upitali smo nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. „Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja aktivno radi na izradi propisa kojima će se urediti ovo područje“, odgovorili su nam iz Ministarstva gospodarstva.

I Ministarstvo gospodarstva upitali smo u kojem će roku nacrt zakona biti u javnoj raspravi, no odgovor nismo dobili. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene