Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podržane izmjene financiranja stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno su danas podržali izvješće revizije poslovanja političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2007., a složili su se i da izmjenom zakona o financiranju političkih stranaka treba popuniti 'pravne praznine' kako bi se otklonili problemi na koje ukazuje revizija.

Državna revizorica Šima Krasić je, naime, upozorila kako je od 15 parlamentarnih stranaka u 2007. njih 14 dobilo uvjetno mišljenje revizije, dok je svega jedna stranka dobila bezuvjetno mišljenje, a riječ je o Međimurskom demokratskom savezu.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Slično je i s devet nezavisnih zastupnika od kojih je samo troje poslovalo besprijekorno i to zastupnici nacionalnih manjina Zdenka Čuhnil, Furio Radin i Nikola Mak.

'Političke stranke trebale bi svima biti uzor u poslovanju', istaknuo je član odbora Josip Leko (SDP), ali i upozorio da se u Zakonu o financiranju političkih stranaka nije išlo 'do kraja' pa tako ni državna revizija nije mogla uspoređivati stvarne troškove promidžbe s onime što je u računovodstvenim dokumentima. Zato je predložio osnivanje nezavisnog tijela koje bi to moglo uspoređivati već tijekom kampanje, a ne post festum.

>> Državna revizija otkrila nepravilnosti u poslovanju političkih stranaka

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević- Marinović ustvrdila je da problem ostaju i donacije iz inozemstva 'jer se ne može kontrolirati porijeklo toga novca'.

Vesna Pusić (HNS) je apsurdnim je ocijenila što hrvatsko zakonodavstvo brani financiranje stranih pravnih, ali ne i fizičkih osoba jer smatra da se tako Hrvatska olako odriče novca iz europskih fondacija za unaprijeđenje demokracije.

Stranke se trebaju profesionalizirati ili bar uozbiljiti, staviti makar na razinu poslovanja jednog kulturno-umjetničkog društva 'Tu bi trebali biti u prvim redovima', smatra Pusić napominjući da je riječ o iznosu od šest milijuna eura.

'Nalaz revizije upućuje i na to da Hrvatskoj nedostaje Zakon o financiranju predizborne kampanje', navodi Pusić. Ocjenjuje i kako je dosadašnji model financiranja nezavisnih zastupnika potpuno pogrešan jer ih tretira kao političku stranku s jednim članom.

'Takvim načinom korištenja sredstava nezavisni zastupnici mogu se jedino kompromitirati', dodaje Pusić.

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ) je pohvalio izvješće revizije koje je, s jedne strane, 'obasjalo' financiranje političkih stranaka, a s druge strane, otkrilo probleme koji, po njegovoj ocjeni, leže u 'pravnim prazninama' vezanima uz način trošenja sredstava.

Zato treba prihvatiti preporuke iz revizije, rekao je i ukazao na potrebu izmjena zakona kako bi 'financiranje političkih stranaka bilo maksimalno transparentno'.

Vanjski član Odbora Zvonimir Lauc je ocijenio nedopustivim da čak sedam (izvanparlamentarnih) političkih stranaka po nalazu revizije nije vodilo elementarno financijsko poslovanje.

'Stranke se trebaju profesionalizirati ili bar uozbiljiti, staviti makar na razinu poslovanja jednog kulturno-umjetničkog društva', rekao je Lauc.

Članovi Odbora za Ustav primili su k znanju javni apel desetak nevladinih udruga koje ih pozivaju da potaknu nadležne institucije na pokretanje prekršajnih postupaka zbog kršenja zakona u poslovanju političkih stranaka.

Sjednica Odbora za poljoprivredu danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene