Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Točka na i za sve koji su profitirali'

Podržan prijedlog: Ratno profiterstvo nema zastare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za pravosuđe podržao je prijedloge dopune Kaznenog zakona te posebnog zakona o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije, kojima se razrađuje odredba iz prošlogodišnjih izmjena Ustava o nezastarjevanju tih kaznenih djela.

Dopunama Kaznenog zakona precizira se da, uz nezastarjevanje kaznenih djela prema međunarodnom pravu, ne zastarjevaju ni kaznena djela utvrđena Ustavom. Predloženim zakonom o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji propisuje se katalog tih kaznenih djela, počinjenih u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države propisana zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva i kaznenim djelima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima, među ostalim, smatra se nesavjesno poslovanje, prouzročenje stečaja, zloporaba položaja ovlasti u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza i doprinosa i drugih davanja, prijevara, pronevjera, krivotvorenje službene isprave, nesavjestan stav u službi, primanje i davanje mita, sklapanje štetnog ugovora, izbjegavanje carinskog nadzora i druga.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva smatraju se kaznena djela kojima je ostvarena nesrazmjerna imovinska korist podizanjem cijena robe koja je u nestašici, prodajom imovine znantno ispod njezine vrijednosti ili na drugi način iskorištavanjem ratnog stanja i neposredne neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države.

'Ovi će zakoni staviti točku na 'i' za sve one koji su profitirali, zaradili i stjecali materijalna dobra dok su drugi branili zemlju i gradili slobodnu i demokratsku Hrvatsku', poručila je predsjednica Odbora Ana Lovrin (HDZ). Odbor je podržao i predložene izmjene zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) te o državnom odvjetništvu, koje su i mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23.

Izmjenama se, među ostalim, predviđa proširenje kataloga stegovnih djela za suce, odnosno državne odvjetnike, te predviđa osnivanje istražnog povjerenstva koje bi provodilo izvide vezano uz odluke DSV-a i Državno-odvjetničkog vijeća (DOV). Odbor će na predložene izmjene Zakona o državnom odvjetništvu podnijeti amandman, po kojemu će se i u taj zakon unijeti odredba o izuzeću člana DOV-a ako je u rodbinskoj vezi s kandidatima o kojima odlučuje.  Takva je odredba, naime, predložena u izmjenama Zakona o DSV-u. (HIna)

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene