441434
441434
441434
441434
441434

I TO JE MOGUĆE Stranke bi mogle ostati bez ijedne lipe iz državnog proračuna

  • , 26.06.2016., 09:36
  • Autor:
  • komentara

Robert Podolnjak ističe kako ne namjerava sazivati Odbor za Ustav dok Sabor ne prihvati zakonske izmjene kojima bi se godišnji iznos za stranke i nezavisne zastupnike limitirao na maksimalnih 48 milijuna kuna.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ne sastane li se Odbor za Ustav do kraja lipnja, parlamentarne bi stranke u drugom dijelu godine mogle ostati bez proračunskoga novca namijenjenog njihovim političkim aktivnostima, no predsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most) ističe kako ne namjerava sazivati Odbor dok Sabor ne prihvati zakonske izmjene kojima bi se godišnji iznos za stranke i nezavisne zastupnike limitirao na maksimalnih 48 milijuna kuna.

Nakon privremenog financiranja u prvom tromjesečju, saborski je odbor raspodijelio samo iznos za prvu polovicu godine, a Sabor je istodobno u prvome čitanju podržao prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe po kojemu bi se iznos za stranke određivao na temelju poreznih prihoda, a ne rashoda državnog proračuna.

Podolnjak podjeća da su Most i HSLS predlagali da se te izmjene donesu u hitnoj proceduri, međutim da je većina u Odboru i Saboru smatrala kako su nužna dva čitanja.

Konačni prijedlog namjeravaju uputiti u proceduru ovih dana.

"Namjera Mosta bila je da se do raspuštanja Sabora, 15. srpnja, donesu izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti kojima bi se reguliralo financiranje stranaka u skladu s onim što je već raspravljeno u prvom čitanju, s tim da predlažemo da se ukupni godišnji iznos namijenjen strankama limitira na 48 milijuna kuna, kako je već zaključeno u raspravi u prvom čitanju. Takav konačni prijedlog ćemo potpisati i uputiti u proceduru, a ne donese li se, ni jedna stranka u trećem tromjesečju neće dobiti ni lipe iz proračuna", naveo je Podolnjak.

Mostu za kampanju ne treba puno, a drugi neka se zaduže

Upozorava da bi se, u tom slučaju, novac namijenjen strankama i nezavisnim zastupnicima rasporedio tek nakon konstituiranja novoga saziva, vjerojatno ne prije listopada. ž

Uvjeren je i kako novac bez kojega bi stranke u međuvremenu ostale novi saziv ne bi smio retroaktivno raspodijeliti.

"Za nas u Mostu to nije nikakav problem, jer mi na kampanju ne trošimo puno, a ne moramo ni financirati hladni pogon kakav imaju druge stranke. Drugi neka se za svoje kampanje zaduže, a sve ovo bi moglo značiti uštedu za proračun, u kojem su za tu namjenu već osigurana 24 milijuna kuna", poručio je.

Na pitanje ne odriče li time strankama i nezavisnim zastupnicima pravo na proračunsko financiranje koje im je dao važeći zakon, uzvratio je kako drugi članovi Odbora mogu i bez njega sazvati sjednicu ako drže da je to nužno.

"Ako zakon ne bude izglasan, ja neću sazvati sjednicu. Po poslovniku, trećina kolega, ukoliko želi, može sazvati sjednicu Odbora i bez predsjednika, za to nema nikakve zapreke", rekao je Podolnjak, ali i dodao kako je svjestan da takvo što ni jedna stranka neće učiniti uoči izbora.

Tvrdi i kako je sve to rekao kolegama u SDP-u, kad se razgovaralo o datumu održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora te kako su oni svjesni činjenice da novac neće dobiti ne promijeni li se zakon.

"Razdioba sredstava je bila temeljena na činjenici da će biti donesen novi zakon i po nama nema nikakvih prepreka da se on i donese, za to ima dovoljno vremena", uvjeren je Podolnjak.

HDZ i SDP ne žele da Sabor zasjeda samo zbog financiranja stranaka

Druge stranke, međutim, nisu sklone sazivanju saborske sjednice samo kako bi si osigurale financiranje političkih aktivnosti.

Iz HDZ-a neslužbeno tumače kako do raspuštanja 15. srpnja treba izbjegavati sazivanje sjednice, kako se Sabor ne bi pretvorio u poligon za predizborna nadmetanja. Podolnjaka, pak, optužuju da je privatizirao Odbor te da ucjenjuje Sabor donošenjem zakona koji je predložila njegova stranka.

I u SDP-u kažu kako im ne pada na pamet tražiti sjednicu Odbora i Sabora na tu temu te kako će manjak sredstava radije nadoknaditi iz drugih izvora, a uvjereni su i da ne stoji tvrdnja da će stranke u potpunosti ostati bez sredstava za treće tromjesečje, odnosno da im se novac neće moći isplatiti naknadno.

Ističu kako je riječ o pravu utvrđenome zakonom i državnim proračunom te kako to što Odbor nije ispunio svoju zakonsku zadaću ne znači da je stavio izvan snage zakon i proračun.

Iz obiju velikih stranaka tumače kako bi Most, da je imao ozbiljne namjere, u proceduru već uputio konačni prijedlog zakona čije izglasavanje ultimativno traži. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se