Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pridružio se državnom vrhu

Džakula Jarku u Kninu: Svi se trebaju ispričati za sve zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 17. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluje obilježava se u Kninu u nazočnosti državnog vrha.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović te potpredsjednik i obnašatelj dužnosti Hrvatskog sabora Josip Leko položili su zajednički vijenac i zapalili svijeću pred spomenikom Hrvatske pobjede Oluja '95 na Trgu dr. Ante Starčevića, a nakon čega su se uputili na prisustvovanje svečanom podizanju zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi.

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

>> Josipović: Hvala vam na svemu, vi ste različiti, ali svi neizmjerno volite Hrvatsku!

Kako je bilo i najavljeno, na obilježavanje Oluje u Knin je nešto prije 11 sati stigao i predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula. Džakula je novinaru Dnevnika Nove TV Andriji Jarku rekao da po dolasku u Knin nije imao nikakvih neugodnosti i da mu nitko nije prijetio. Dodao je da je u Knin trebao doći i Milorad Pupovac.

'Oluja će biti legitimnija kad će se o žrtvama govoriti na dostojanstven način i kada se provedu istrage i kada će odgovarati oni koji su odgovorni. Mislim na sve žrtve, ne samo na srpske, a svakako i na srpske jer se to do sada zapostavljalo. S moje strane, što se tiče same isprike svim žrtvama, svakako da su za sve žrtve, uvijek je mala riječ isprike, onda daleko više zaslužuju od svakoga tko ozbiljno misli l misli da ozbiljno djeluje u državi', izjavio je Džakula.

Džakula se na svečanosti pridružio državnom vrhu. Inače, tema Džakulinog dolaska bila je glavna među braniteljima u Kninu, a komentirao ju je i šef HDZ-a Tomislav Karamarko. 'Isprika da, ali osoba kojoj je hrvatska policija stavljala lisice zbog ratnih zločina ne može uputiti ispriku', rekao je Karamarko.

>> Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!

Na središnjoj svečanosti kod spomenika Hrvatske pobjede nazočnima su se obratili najviši državni dužnosnici te gradonačelnica Knina Josipa Rimac. 'Hrvatski put je teži put. Državu i identitet gradili smo dugo i platili visoku cijenu. Različiti smo, ali zajedno kad je najteže. Ovaj praznik ne slavimo zbog tuđe nevolje, nego da bi iz sebe izvukli najbolje. Naš rat je bio pravedan, obrambeni i čovječan. Ovaj rat je počeo zbog granica i hrvatske granice ćemo uvijek braniti. Sretan vam Dan pobjede', rekao je Milanović u svom govoru.

'Naš cilj danas je jaka i stabilna država koja neće ovisiti o drugima i koja neće biti samo privjesak u Europskoj uniji, nego koja će poštivati svoje građane', dodao je Milanović.

Svečanosti prisustvovuje i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i brojni članovi Vlade, potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak i brojni saborski zastupnici.

Uoči središnje svečanosti organiziran je mimohod Oružanih snaga RH, policije i braniteljskih udruga, a nakon svečanosti visoki državni dužnosnici obišli suštandove braniteljskih zadruga. Misu za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac. Obilježavanje je počelo ujutro tradicionalnom budnicom, a završava navečer koncertom.

Petina države oslobođena za samo 84 sata

Akcija Oluja započela je na 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro te najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA. Točno u podne u subotu 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune, a već 7. kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima sjever i jug.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara - gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene