Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podignuta optužnica protiv odgovornih dužnosnika osječke Pivovare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki Županijski sud zaprimio je optužnicu osječkoga Županijskog državnog odvjetništva protiv negdašnjih odgovornih ljudi osječke Pivovare M.O. (48), V. D. (36), V.F. (55), M. K. (55) i A. G. (35) te protiv toga trgovačkog društva.

Optuženi su da su počinili kažnjiva djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, doznaje se na sudu.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Neslužbeno se doznaje da su optuženi bivši predsjednik Uprave Pivovare Miroslav Olić, bivši član Nadzornog odbora Ante Gucić te bivši dužnosnici te tvrtke Viktor Darojković, Vladimir Fekete i Miroslav Kovačević.

Svi optuženici imaju pravo uložiti prigovor na optužnicu u roku od osam dana, kazao je glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac.

M.O., V.D. i A.G. optuženi su da su kao odgovorne osobe Pivovare d.d. u dva navrata 2005. iskoristili svoj položaj kako bi okrivljeniku A. G. dobavili 408 bačava s ukupno 20.400 litara piva, koje, po optužnici, u dogovoru nisu fakturirali i naplatili, već su uništili popratnu dokumentaciju. Tako su mu pribavili protupravnu imovinsku korist od 156.696 kuna.

M.O., V.D. i V.F. optuženi su da su 2005. i 2006. u Osijeku kao odgovorni u poduzeću, kako bi izbjegli plaćanje trošarine i PDV-a, sastavljali neistinitu dokumentaciju kojom su umanjili stvarno proizvedenu količinu piva. Time su izbjegli platiti oko 1,38 milijuna kuna trošarina i 640.218 kuna PDV-a, odnosno pribavili 2,023.654 kune protupravne imovinske koristi Pivovari d.d. i za tu svotu oštetili državni proračun.

Bivši čelnici Pivovare M.O., M.K. i V.F. optuženi su za još jedan slučaj sastavljanja neistinite dokumentacije, kako bi izbjegli plaćanje trošarine i PDV-a 2006. Tako su umanjili stvarno proizvedenu količinu piva, izbjegavši platiti 125.681 kunu trošarina i 56.058 kuna PDV-a, odnosno pribavili su 181.739 kuna protupravne imovinske koristi Pivovari.

M.O. je optužen i da je 2005. i 2006. kao odgovorna osoba Pivovare, kako bi se izbjeglo plaćanje propisanih doprinosa, poreza i prireza, u više navrata nalagao svojim tajnicama da sastavljaju fiktivne putne naloge, na temelju kojih su podizale novac i plaćale razne obveze tvrtke. Tako nisu plaćene navedene obveze prema proračunima i fondovima od 69.924 kune.

Trgovačko društvo Pivovara d.d. tereti se da je, zbog postupaka navedenih optuženika, steklo nepripadnu dobit od 2,20 milijuna kuna, a postupkom optuženika M.O. steklo je nepripadnu dobit od 69.924,98 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene